Световната продоволствена програма на ООН съобщи, че Русия не е

...
Световната продоволствена програма на ООН съобщи, че Русия не е
Коментари Харесай

ООН: Москва не е предлагала безплатно зърно на Световната продоволствена програма

Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации заяви, че Русия не е предложила гратис зърно на организацията след отдръпването на Москва от Черноморската самодейност, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Не са се обръщали към нас “, сподели заместник-изпълнителният шеф на организацията, Карл Скау, в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

На 27 юли съветският президент Владимир Путин разгласи, че страната му ще даде гратис зърно на шест африкански страни през идващите три до четири месеца.

Организация на обединените нации е изпратила повече от 725 000 тона зърно, с цел да облекчи глада в някои от най-бедните райони в света, в това число Афганистан, Африканския рог и Йемен, според договорката за зърно.

„ Разбира се, неуспехът на договорката за Черноморската самодейност провокира голямо страдание “, сподели Скау.

„ Всъщност става дума за това да държиш вратата на хамбара отворена тъкмо когато милиони чукат на нея. Светът се нуждае от безконтролен достъп до съществени хранителни ресурси... Гладните не могат да чакат заседания или дипломатически заобиколни пътища “, добави той.

Световната стратегия по прехраната получи 50% от зърното си от Украйна предходната година и 80% от своята пшеница през 2023 година

„ Трябва да търсим зърното другаде, което евентуално може да бъде по-скъпо “, означи Скау.

Според Организация на обединените нации 345 милиона души към момента изпитват остра хранителна неустановеност.

Споразумението за експорт на украинско зърно беше подписано в Истанбул през юли 2022 година от Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации, създавайки безвреден кулоар през Черно море за експорт от три украински пристанища от началото на войната през февруари същата година.

Договорката оказа помощ да се овладеят цените и да се облекчи световната хранителна рецесия посредством възобновяване на потока от пшеница, слънчогледово масло, торове и други артикули от Украйна – един от най-големите експортьори на зърно в света.

Москва отхвърли да удължи съглашението след 17 юли, заявявайки, че някои от нейните претенции, „ не са изпълнени до момента “, имайки поради премахването на част от глобите, които съгласно Русия са спънка пред износа на торове. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР