Световната продоволствена програма бавно възобновява хранителната помощ за Етиопия след месеци на спиране и критики

...
Световната продоволствена програма на ООН бавно възобновява хранителната помощ за
Коментари Харесай

Световната продоволствена програма на ООН бавно възобновява хранителната помощ за Етиопия почти пет месеца след като взе извънредната мярка за спиране на помощта след разкриването на мащабна схема за кражба на дарено зърно

От CARA ANNA Associated Press, 8 август 2023 г., 6:26 ч. Хранителна помощ за Етиопия почти пет месеца след предприемането на извънредната мярка за спиране на помощта за милиони хора след разкриването на мащабна схема за кражба на дарено зърно. WFP каза, че тества разпространение в малък мащаб в някои области, но признава, че правителството все още играе роля в процеса.

Критиците на спирането на помощта, включително групи за помощ и здравни работници го нарекоха неморално и твърдяха, че стотици хора са умрели от глад. Съединените щати обаче казват, че собственото им спиране на хранителната помощ за източноафриканската страна ще продължи, докато те преговарят с правителството на Етиопия за реформи на система, отдавна контролирана от местните власти.

Паузата е засегнала 20 милиона етиопци — 1/6 от населението — плюс 800 000 бежанци.

В писмен отговор в понеделник вечерта на въпроси WFP каза Асошиейтед прес съобщи, че агенцията е започнала да раздава пшеница на около 100 000 души в четири района на северния регион Тиграй в Етиопия на 31 юли, докато тества „засилен контрол и мерки за предоставяне на хранителна помощ“. Tigray се възстановява от двугодишен конфликт с етиопските сили, който приключи през ноември.

Новите мерки на WFP включват цифрово регистриране на бенефициенти, добавяне на маркировки към чували със зърно, горещи линии за обратна връзка и повече обучение за партньори за помощ. Агенцията се надява да въведе новата си система за дистрибуция в други части на Етиопия възможно най-скоро, каза WFP, добавяйки, че е уверен, че мерките ще помогнат да се гарантира, че храната достига до хората, които имат най-голяма нужда от нея.

WFP за първи път спря доставките на храна за Tigray през март, след като откри кражба на зърно. В един-единствен град в Тиграй беше открита достатъчно открадната хранителна помощ, за да изхрани 134 000 души за един месец, вместо за продажба на пазари, все още белязани със знамето на САЩ.

Суспендирането бе разширен за цяла Етиопия през юни. САЩ, най-големият хуманитарен донор както на Етиопия, така и на WFP, също спряха хранителната помощ.

САЩ. служители казаха, че смятат, че кражбата може да е най-голямото отклоняване на дарена храна. Хуманитарните работници казаха на АП, че етиопските служители са били дълбоко замесени. Правителството на Етиопия отхвърли като вредна пропаганда внушението, че то носи основна отговорност и се съгласи на съвместно разследване.

Донорите препоръчаха пълно премахване на правителството на Етиопия от системата за подпомагане. Но „WFP работи в Етиопия по искане на правителството и работи в тясно сътрудничество с правителството на Етиопия на всички нива“, каза агенцията на ООН.

Агенцията на САЩ за Международното развитие каза на АП в писмен отговор на въпроси, че възобновяването на помощта на WFP не се финансира от САЩ, които продължават нейното спиране. Отбелязва се, че програмата на WFP се финансира от Световната банка.

„Ние се ангажираме да възобновим хранителната помощ възможно най-бързо, след като сме сигурни, че помощта ни достига до най-уязвимите, за които е предназначен“, каза USAID, добавяйки, че държавният секретар Антъни Блинкен е разговарял с министър-председателя Абий Ахмед, за да „насочи напредъка по тези въпроси“.

Някои хуманитарни групи и етиопски религиозни лидери се присъединиха към призивите за възобновяване на раздаването на хранителни помощи възможно най-скоро.

„Хората умират от глад. През последните седмици гладът уби стотици хора в северния регион Тиграй в Етиопия в резултат на недостиг на храна. Това не е нито хуманно, нито морално“, каза генералният секретар на Caritas Internationalis Алистър Дътън в изявление през юли.

САЩ казаха на АП, че са ужасени от съобщенията за глад.

Отговаряйки на критиките, администраторът на USAID Саманта Пауър каза миналия месец, че „спирането на хранителната помощ на времето на такава уязвимост е абсолютно мъчително нещо, от което никой от нас не би искал да бъде част или да има нещо общо с това. Но тя добави, че „човек не може да има увереност, че храната, която носим в Етиопия и за която плащат данъкоплатците на САЩ, всъщност достига до тези уязвими хора.“

Етиопските власти разследваха, каза тя, и „има наказателна отговорност и отчетност, знаете, за всички замесени служители.“

Последствията за САЩ са Доказването, че може да открие и спре кражбата на помощ, платена от данъкоплатците на САЩ, е жизненоважно във време, когато администрацията на Байдън се бори да поддържа обществената подкрепа за помощта за засегнатата от корупция Украйна.

Пауър каза, че знае, че хората търсят точна дата, на която хранителната помощ ще бъде възобновена. „Но ние изминахме много дълъг път за кратък период от време и нашата амбиция, нашата искрена амбиция е да започнем отново хранителна помощ възможно най-скоро,” каза тя. допринесе.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР