Световната общност е изправена пред първата си глобална енергийна криза.

...
Световната общност е изправена пред първата си глобална енергийна криза.
Коментари Харесай

Светът преживява глобална енергийна криза


" Световната общественост е изправена пред първата си световна енергийна рецесия. Санкциите против Русия и ответните ограничения ще имат огромни последствия за енергийния пазар ". Това съобщи във Виена Фатих Бирол - изпълнителен шеф на Международната организация по енергетика (МАЕ), съобщи Българска национална телевизия.

" Смятам, че сме в разгара на първата световна енергийна рецесия. През 70-те години на предишния век преживяхме нефтена рецесия, която имаше огромни последствия за стопанската система и инфлацията. Но тогава беше единствено петрол. Нека не забравяме, че Русия е експортьор номер едно на петрол в света и експортьор номер едно на природен газ в света, както и главен състезател на пазара на материали, които се употребяват в енергийния бранш. Ето за какво глобите, наложени на Русия, или политическите решения на Кремъл имат и ще имат съществени последствия за енергийния пазар ", съобщи Бирол на брифинг във Виена.

Според думите му, би било прекомерно оптимистично да се счита, че сегашната неустойчивост на енергийния пазар ще отмине скоро и светът ще се върне към дните на ниски цени и постоянни пазарни условия.

" Това е повода да работим с доста държавни управления, пробвайки се да ги подкрепим в решението да понижат зависимостта си от Русия и да сведат до най-малко въздействието върху стопанските системи и жителите си ", изясни Бирол.

Ръководителят на МАЕ предизвести също, че идващите няколко години няма да са лесни, само че светът би трябвало да е подготвен да преодолее провокациите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР