Световната новинарска агенция Асошиейтед прес и в. Ню Йорк таймс“

...
Световната новинарска агенция Асошиейтед прес и в. Ню Йорк таймс“
Коментари Харесай

АП и „Ню Йорк таймс“ взеха „Пулицър“ за отразяването на войната в Украйна


Световната новинарска организация Асошиейтед прес и в. „ Ню Йорк таймс “ са огромните спечелили в тазгодишните свръхпрестижни американски награди за публицистика „ Пулицър “. Двете медии получиха оценките за отразяването на войната в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Нюйоркският ежедневник и неговите публицисти бяха удостоени с „ Пулицър “ за репортажите си по отразяването на съветската инвазия в Украйна. Най-вече за тяхното 8-месечно следствие на касапницата в градчето Буча (край Киев) и на съветската военна част, виновна за всеобщите убийства.

Руснаците убиха към 1400 цивилни в Буча. Телата на мирните украинци бяха открити след изтеглянето на съветските сили в края на март 2022 година Буча се трансформира в знак на военните закононарушения, осъществявани от кремълската орда от началото на вероломната инвазия в Украйна на 24 февруари предходната година.

Асошиейтед прес пък взе „ Пулицър “ за „ Журналистическа активност в интерес на обществото “ поради репортажите си за обсадата на Мариупол. Символ на украинската опозиция, този град в Югоизточна Украйна беше обсаден и бомбардиран седмици наред от съветските сили при започване на нашествието. Градът беше съвсем заличен от лицето на земята, а самолетна бомба унищожи театъра, в който се криеха деца и старци. Жертвите единствено от този удар са над 400, само че същинската цифра към този момент не може да бъде конкретизирана, тъй като армията на Путин още държи града в окупация.

Асошиейтед прес завоюва и „ Пулицър “ за снимков материал към изключителни вести за фрагментите, които организацията е направила при започване на спора в Украйна преди 14 месеца.

„ Пулицър “ в категорията за изключителна вест получи в. „ Лос Анджелис таймс “, чиито кореспонденти скрито записаха диалог на висши чиновници от градските управляващи, правещи расистки мнения.

Кристина Хаус от същия вестник бе отличена в категорията за фотографски репортаж за историята на 22-годишна бременна бездомна жена от Лос Анджелис.

В. „ Уолстрийт джърнъл “ взе премията в категорията за проверяващи репортажи за серия репортажи към спорове на ползи измежду чиновници на 50 федерални организации.

Кейтлин Дикерсън от „ Атлантик “ получи премията за репортажи, отдадени на политиката на администрацията на Доналд Тръмп за наложително делене на деца на мигранти от техните родители.

Каролин Кичънър от в. „ Вашингтон пост “ взе премията за национални репортажи за изявленията й, отдадени на решението за ограничение на абортите, включително и публикацията й за тексаска тийнейджърка, родила близнаци, откакто новите ограничавания на абортите не й разрешили да приключи нежеланата бременност.

Ели Саслоу също от „ Вашингтон пост “ получи оценката в категорията за разбори, разказващи обособени истории на хора, борещи се с последствията от пандемията, за бездомни хора, за хора, борещи се с пристрастеността си, за неравенствата в обществото – „ един портрет на Америка, който демонстрира проницателния и изчерпателен взор на създателя “.

Наградите „ Пулицър “ се връчват от Колумбийския университет в Ню Йорк. Миналата година украински публицисти бяха отличени със специфичен „ Пулицър “ поради храбростта, с която работят по време на войната в Украйна.

Наградите се връчват общо в 15 журналистически категории, както и в 8 категории за изкуства. Отличеният за публицистика в работа на обществото получава златен орден. Другите получават скромни награди от по 15 000 $.

Зам.-председседателят на борда на „ Пулицър “ Нийл Браун не пропусна да изтъкне на какви рискове са подложени публицистите в Русия. Той засяга случая на репортера на „ Уолстрийт джърнъл “ Еван Гершкович, който бе задържан в Русия и в този момент е в пандиза, упрекнат в шпионаж.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР