Световната метеорологична организация публикува поредния си бюлетин за изхвърлянето на

...
Световната метеорологична организация публикува поредния си бюлетин за изхвърлянето на
Коментари Харесай

Концентрацията на парникови газове е достигнала рекордно ниво


Световната метеорологична организация разгласява следващия си бюлетин за изхвърлянето на парникови газове ( WMO Greenhouse Gas Bulletin). В него се цитират данните от наблюденията през 2017 година, които не са оптимистични.

Изхвърлянията на всички съществени парникови газове са нарастнали, а признаци за усъвършенстване не се следи.

Изхвърлянето на въглероден двуокис (CO2), метан (CH4) и азотни оксиди (N2O) през 2017 година са достигнали нови по-високи равнища, CO2 — 405,5 ± 0,1 ppm, CH4 — 1859 ± 2 ppb и N2O — 329,9 ± 0,1 ppb (ppm значи parts per million – парченце на милион, т.е. в даденият случай молекула СО2 на милион молекула въздуха; ppb – парченце на милиард).

Настоящото равнище на въглероден диоксид в атмосферата е най-високото за последните 3 – 5 млн. години, настояват учените. Може да се каже, че човечеството не е живяло в никакъв случай на земята пи толкоз висока централизация на СО2.

Ръстът на концентрацията на СО2 и СН4 (метан) от 2016 до 2017 година е бил по-малък от наблюдаващият се в интервала от 2015 до 2016 година, само че на практика подхожда на междинните темпове на растеж за последното десетилетие. Концентрацията на N20 през 2016-2017 година се усилва повече от 2015-2016 година, само че динамичността е съвсем една и съща а последните 10 години. Годишният показател на изхвърлянето на парникови газове NOAA (AGGI) демонстрира, че от 1990 до 2017 година радиационното влияние на дълго живеещите парникови газове предизвикващи резултата на стоплянето на климата се е нараснало с 41 %, освен това на СО2 се пада дял от 82 % растеж от равнището на радиационното влияние.

„ Научните данни са недвусмислени. Без бързо понижаване на равнището на СО2 и другите парникови газове процесът на изменение на климата ще провокира от ден на ден разрушителни и необратими последици за живота на Земята. Благоприятни благоприятни условия за деяние съвсем не остават “, декларира генералният секретар на организацията Петер Таалас.

„ Последният път съпоставимо равнище на централизация на СО2 на Земята е имало преди 3 – 5 млн. години, когато температурата е била с 2 до 3 градуса по-висока, а равнището на морето с 10 – 20 метра повече от в този момент “, прибавя той.

В бюлетина се разяснява и концентрацията на парниковите газове в атмосферата. Днес се чака и публикуването на отчета по Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, в който се регистрират и политическите задължения от страните за понижаване на парникови газове.

Докладът може да бъде прочетен на: https://library.wmo.int/index.php?lvl=notice_display&id=20697#.W_ucpB9oSM9

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР