Световната икономика ще понесе следващата година по-тежък удар от предварително

...
Световната икономика ще понесе следващата година по-тежък удар от предварително
Коментари Харесай

ОИСР: Световната икономика се забавя

Световната стопанска система ще понесе идната година по-тежък удар от авансово планувания поради последствията от съветската война в Украйна, съобщи през днешния ден Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), съобщи БГНЕС.

В обезпокоителен отчет, озаглавен " Плащайки цената на войната ", основаната в Париж организация означи, че спорът е засилил инфлационния напън, до момента в който разноските за живот така и така са се покачвали бързо.

" Епидемиите от Ковид-19 към момента оказват въздействие върху международната стопанска система, а растежът е обиден и от повишението на лихвените проценти, защото централните банки се борят да овладеят галопиращите цени ", съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

" Редица индикатори се утежниха, а вероятностите за световния напредък се помрачиха ", се споделя в отчета.

През второто тримесечие на тази година международният напредък се забави и данните в доста стопански системи " в този момент сочат нескончаем интервал на слаб напредък ", съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Организацията понижи прогнозата си за растежа на международната стопанска система за 2023 година до 2,2%, което е спад от 2,8% в предходната ѝ оценка през юни.

Перспективите за съвсем всички страни от Групата на 20-те най-големи стопански системи бяха понижени, като се изключи Турция, Индонезия и Англия, въпреки че за последната се планува нулев напредък.

Растежът в Съединените щати - най-голямата стопанска система в света, се чака да се забави до 0,5 % през 2023 година

Прогнозата за растежа на Китай, чиято стопанска система беше наранена от строгите ковид-ограничения, беше внезапно понижена за тази година до 3,2 %, до момента в който за 2023 година е намалена леко до 4,7 %.

Очаква се Германия да навлезе в криза идната година, като най-голямата европейска стопанска система към този момент се свива с 0,7 % - спад от 2,4 процентни пункта по отношение на предходната прогноза.

Икономиката на страната е най-тежко засегнатата в Европа, защото разчита значително на съветските доставки на природен газ, които Москва понижи доста, предизвиквайки съмнение, че това е в отговор на западните наказания.

Еврозоната като цяло ще означи слаб растеж от 0,3%, което е внезапно намаляване от 1,6%.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз резервира непроменена прогнозата си за световния напредък през 2022 година на равнище от 3%, откакто преди този момент я намали.

За да подчертае въздействието на съветската инвазия в Украйна, Организацията за икономическо сътрудничество и раз съобщи, че световното произвеждане през 2023 година в този момент се чака да бъде с 2,8 трилиона $ по-ниско от предходната оценка преди спора през декември 2021 година

Войната докара до внезапно повишаване на цените на силата и питателните артикули заради опасения за доставките, защото Русия е главен производител на петрол и газ, а Украйна е основен експортьор на зърнени култури за страни от целия свят.

Инфлацията се покачваше още преди спора заради усложненията в международната верига за доставки, откакто страните излязоха от блокирането поради Ковид-19.

" Последиците от войната и продължаващото влияние на епидемиите от Covid-19 в някои елементи на света понижиха растежа и оказаха спомагателен напън за повишение на цените ", съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

" Инфлационният напън става все по-широкообхватен, като по-високите енергийни, транспортни и други разноски се отразяват на цените ", съобщи тя.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз увеличи прогнозата си за инфлацията в Г-20 до 8,2% за 2022 година и 6,6% за идната година.

Правителствата оповестиха изключителни ограничения, с цел да оказват помощ на семействата и предприятията да се оправят с възходящите разноски за живот.

Но фискалните ограничения за компенсиране на енергийните разноски " бяха едва ориентирани ", съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Междувременно централните банки покачиха лихвените проценти - ход, нужен за усмиряване на инфлацията, който обаче може да тласне стопанските системи към криза.

Затягането на паричната политика е " основен фактор, който забавя световния напредък ", счита Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Организацията предизвести, че прогнозите за международната стопанска система са обгърнати в " забележителна неустановеност ".

По-сериозният дефицит на горива може да понижи с още 1,25 процентни пункта стопанската система на Европа през 2023 година и с половин процентен пункт световния напредък.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР