Световната икономика навлиза в 2022 г. с по-слаби позиции от

...
Световната икономика навлиза в 2022 г. с по-слаби позиции от
Коментари Харесай

МВФ: Световната икономика навлиза в 2022 година с по-слаби позиции от очакваното

Световната стопанска система навлиза в 2022 година с по-слаби позиции от предстоящото, защото с разпространяването на разновидността Омикрон страните още веднъж постановиха ограничавания за напредването. Това се споделя в най-новия отчет на Международния валутен фонд (МВФ) " Световна икономическа вероятност: Нарастващ брой случаи, нарушено възобновяване и по-висока инфлация ", заяви представителството на фонда в София.

Повишаването на цените на силата и нарушените доставки доведоха до по-висока и всеобхватна инфлация от предстоящото, изключително в Съединени американски щати и доста разрастващи се и нововъзникващи пазарни стопански системи, означават специалистите на МВФ в доклада.

Продължаващото стесняване в бранша на недвижимите парцели в Китай и по-бавното от предстоящото възобновяване на частното ползване също лимитират вероятностите за растежа.

Очаква се растежът на международната стопанска система да забави ритъм до 4,4 % през 2022 година по отношение на 5,9 през 2021 година Това е с половин процентен пункт по-малко спрямо октомврийските прогнози на МВФ за международната стопанска система и значително отразява преразгледаните към намаляване упования за двете най-големи стопански системи.

По-ранното от предстоящото евакуиране на паричната поддръжка и продължаващите нарушавания на доставките са довели до низходяща промяна на прогнозата за растежа на Съединени американски щати с 1,2 процентни пункта. В Китай, провокираните от пандемията локдауни, свързани с политиката на нулева приемливост към COVID-19 и продължаващият финансов напън измежду строителните бизнесмени са в основата на намаление на упованията с 0,8 процентни пункта, показва МВФ в отчета си.

Очаква се международният напредък да се забави до 3,8 % през 2023 година, предвиждат специалистите на фонда. Въпреки че това е с 0,2 процентни пункта повече спрямо предходната прогноза, нарастването в огромна степен се дължи на механично повишаване след отслабването на забавянето на растежа през втората половина на 2022 година

Фондът предизвестява, че прогнозата зависи от намаляването на вероятните неподходящи развития на здравната конюнктура в множеството страни поради повишението на равнищата на имунизация по света и по-ефикасните лечения.

Очаква се инфлацията да се задържи по-дълго от плануваното в октомврийските прогнози, като нарушаванията на веригите за доставки и високите цени на силата ще продължат и през 2022 година Постепенно инфлацията ще стартира да понижава с отслабването на несъответствията сред предложение и търсене през 2022 година и с ограниченията на паричната политика в огромните стопански системи.

Рисковете ориентират общата прогноза в низходяща посока, защото появяването на нови разновидности на COVID-19 могат да продължат пандемията и да провокират нови нарушавания в стопанската система. Освен това нарушаванията на веригите за доставки, неустойчивостта на цените на силата и локализиран напън върху заплатите значат огромна неизясненост за инфлацията и политическите ограничения.

С повишението на лихвите в развитите стопански системи могат да зародят опасности за финансовата непоклатимост и за финансовите и валутни потоци към разрастващите се и нововъзникващи пазарни стопански системи, изключително с сензитивното повишение на нивата на задълженията през последните две години, предизвестява МВФ.

Могат да зародят и други световни опасности заради все по този начин високото геополитическо напрежение и продължаващата изключителна климатична конюнктура, която демонстрира, че опцията от огромни естествени бедствия остава висока.

Тъй като пандемията продължава да върлува, по-важна от всеки път е ефикасната световна здравна тактика. Достъпът до ваксини на всички места по света, до проби и лекуване е от главно значение за понижаване на риска от бъдещи рискови разновидности на COVID-19. Това изисква по-добри доставки на създаденото и по-справедливото му систематизиране.

В доста страни ще бъде належащо да продължи стягането на паричната политика, с цел да се овладее инфлационният напън, до момента в който фискалната политика ще би трябвало да дава приоритет на здравните и обществените разноски, като поддръжката да се насочва към най-тежко засегнатите. В този подтекст, съгласно МВФ, интернационалното съдействие ще бъде от главно значение за опазване на достъпа до ликвидности и ускорено преструктуриране на задължения, където е належащо. Абсолютна нужда остават вложенията в климатични политики, с цел да се предотврати заплахата от пагубни климатични промени, заключава фондът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР