Световната футболна федерация (ФИФА) най-после реагира на многобройните скандали покрай

...
Световната футболна федерация (ФИФА) най-после реагира на многобройните скандали покрай
Коментари Харесай

ФИФА променя правилото за засада след скандалите с VAR

Световната футболна федерация (ФИФА) най-сетне реагира на многочислените кавги около потреблението на системата за видеопомощ на реферите (VAR).

В последно време се развихри полемика поради зачестилите решения, взети след обзор на ситуацията, изключително в Англия и Италия.

Най-много са разногласията около засадите, като даже в първото потребление на системата - в мача “Уест Хем ” - “Манчестър Сити ”, ставаше въпрос за 2,4 см. На толкоз стърчеше пред последния бранител на домакините Рахим Стърлинг, който подаде за анулирания след това гол на Габриел Жезус.

В. “Дейли Мейл ”, разглеждайки обстановката, изясни, че камерите на VAR снимат със скорост 50 фрагмента в секунда. Ако Стърлинг се е движил със междинната за Висшата лига скорост от 23,4 км/ч, то сред двата фрагмента преди и след подаването той е минал 13 см. Това би могло да значи, че в помента на подаването към него той е бил над 10 см зад последния бранител на “Уест Хем ”.

Факт е и обаче, че VAR употребява естествените камери на тв операторите при множеството обстановки, само че когато става въпрос за засада, се трансферира на системата Hawk-Eye, каквато се употребява в тениса. Нейните камери снимат с 340 фрагмента в секунда, което би свело 13-те см на Стърлинг до 1,3 см, което е било задоволително, с цел да се отсъди засада.

За да избегне сходни разногласия в бъдеще, ФИФА има намерение да промени правилото за засадата през лятото, написа британският “Таймс ”.
Предложението е за засада да се смята, когато има луфт сред тялото на нападателя и последния бранител. Или с други думи атакуващият би трябвало да е напълно в състояние на засада.

В момента правилото е, че си в засада, в случай че част от тялото, с която може да се означи гол, е зад отбраната. Това докара до доста “тънки ” решения, изключително с потреблението на системата VAR, като доста постоянно става въпрос за сантиметри. Така в засада попада да вземем за пример рамо или пък върхът на обувката, като става въпрос за сантиментри.

Първи за обстановката се сети шефът на УЕФА Александър Чеферин, който изясни, че по настоящия устав, в случай че имаш по-дълъг нос, значи непрекъснато ще си в засада.

Ако най-малко една част от тялото на нападателя е на една линия със бранителя, то тогава няма да има засада.

Промяната може да бъде направена чак след края на сезона, когато по традиция се събира интернационалният ръб по разпоредбите. Той е единствената институция, която има право да трансформира или да разяснява правилника. Решенията му влизат в действие незабавно.

Предложението на ФИФА ще бъде дискутирано на съвещанието на борда на 29 февруари в Северна Ирландия. Ако бъде признато, ще влезе в действие от 1 юни.

Бордът се състои от 8 индивида, като половината от тях са представители на Англия, а останалите са на ФИФА. Всяко решение би трябвало да получи 6 гласа, с цел да бъде признато. Всички членове на борда би трябвало да участват на съвещанието.

В същото време друго предложение за възстановяване на възприемането на VAR от феновете пристигна от австралийското състезание.

В мача “Аделаида ” - “Сидни ” 2:3 съдията Крис Бит сподели 6 жълти картона и взе три противоречиви решения. След мача той в директен ефир по малкия екран, предаваща срещата, изясни в детайли всяко от тях, съпровождайки всичко с фрагменти от VAR.

В неделя австралийската федерация мина на идващото равнище: по време на мача “Сидни ” - “Мелбърн ” 2:1 съдията Кърт Армс сподели жълт картон на бранителя на домакините Райън Грант, жестоко фаулирал съперников нападател.

След заседание с асистента си по видеонаблюдението реферът отиде до екрана край тъчлинията и по-късно смени решението си, като изгони непосредствено грубияна.

Интересното е, че диалогът на двамата съдии се излъчваше непосредствено и милиони фенове схванаха на секундата доводите за смяната. Сега австралийската федерация желае това да стане непрекъсната процедура./24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР