Световната федерация по гребане даде на Пловдив правото да организира

...
Световната федерация по гребане даде на Пловдив правото да организира
Коментари Харесай

Пловдив спечели домакинство на Световно първенство по гребане за младежи

Световната федерация по гребане даде на Пловдив правото да провежда през 2026 година най-голямото съревнование за младежи до 19 години – международното състезание. Това стана на конгреса в Чехия на 26 септември тази година. " Конкуренцията за семейството бе доста огромна, ние се състезавахме с още 13 страни от Европа и света за това съревнование и го спечелихме ", сподели Иван Попов – ръководител на организационния комитет на шампионата.
Прочетете още
Състезанието е второто по величина и значение международно състезание след надпреварите за мъже и дами. Това прави конкуренцията за домакинство доста мощна.

На международното в Пловдив през 2026 година ще дойдат освен състезателите, треньорите и екипите, само че и фамилиите на момчетата и девойките, с цел да ги поддържат като аудитория в това най-важно за годината съревнование. Това прави шампионата доста посещаемо и многолюдно. Организационният комитет смята, че посредством следващото международно състезание за младежи поддържа интереса към Пловдив като важен европейски гребен център с отлични условия за надпревари по гребане.

На конгреса в Чехия Пловдив не подаде документи за домакинство на надпревари за мъже и дами, тъй като не дава отговор на изискването да има втори гребен канал, паралелен на настоящето водно трасе.

Силен конкурентен аргумент за решението на гребната федерация бе фактът, че през последните 10 години Пловдив провежда 9 шампионати от най-голям сан – международни и европейски шампионати.

" Работим чудесно със международната федерация и до момента нямаме никакви упреци за работата на организационния комитет. На предното международно състезание през 2021 година в разгара на пандемията работихме по този начин, че нямаше нито един случай на ковид нито измежду състезателите и треньорите, нито измежду гостите на надпреварата “, напомни Иван Попов.

В момента напъните на Организационния комитет са ориентирани към международното състезание за младежи до 23 години, което ще бъде в средата на месец юли идната година. Досега има публични поръчки за присъединяване на 350 гребци и треньори от огромни гребни страни отвън Европа. Те са от Съединени американски щати, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Наскоро и Англия подаде поръчка за присъединяване. Големият брой гребци обаче ще дойдат от европейските страни, най-малкото тъй като за тях Пловдив е по-близо. За първи път патрон на надпреварата е европейският комисар Мария Габриел.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР