Световната федерация по футбол (ФИФА) потвърди осем европейски клуба, които

...
Световната федерация по футбол (ФИФА) потвърди осем европейски клуба, които
Коментари Харесай

ФИФА обяви 8 европейски отбора на Световното клубно първенство и разясни формата на турнира

Световната федерация по футбол (ФИФА) удостовери осем европейски клуба, които ще вземат присъединяване в първото издание на Клубния мондиал през 2025-а година, след което показа и цялостния формат на новия шампионат.

Челси (Англия), Реал Мадрид (Испания) и Манчестър Сити (Англия) се класират за това състезание след година и половина като последните три спечелилия в Шампионската лига. Четвъртият от квотата на европейските клубни първенци ще бъде спечелилият от 2024-а година, оповестиха още от ФИФА.

Още пет клуба – Байерн Мюнхен (Германия), Пари Сен Жермен (Франция), Интер (Милано, Италия), както и португалските Бенфика и Порто се класират поради коефицента си в ранглистата на УЕФА. Още три тима от Европа ще добият право на присъединяване на Световното клубно състезание по класация, само че няма да се позволяват повече от два отбора от страна, в случай че повече от два не са спечелили в Шампионската лига.

Световното клубно състезание през 2025-а година ще бъде първото в този толкоз уголемен формат с 32 участника. То ще се организира от 15-и юни до 13-и юли в Съединени американски щати.

32-та тима ще бъдат разпределени в осем групи по четири състава, като за елиминациите ще се класират първите два от всяка група.

Другите тимове, които към този момент имат място на супертурнира в Съединени американски щати, са Ал Ахли (Египет) и Уидад Казабланка (Мароко) от Зона Африка, Ал Хилал (Саудитска Арабия) и Урава Ред Даймъндс (Япония) от Зона Азия, мексиканските Монтерей и Клуб Леон, както и Сиатъл Саундърс (САЩ) от Зона КОНКАКАФ. Оукланд Сити от Нова Зеландия ще показва Океания, а бразилските Палмейрас, Фламенго и Флуминензе са от квотата на Южна Америка. Те са и първото изключение за повече от два тима от една страна, защото всички са носители на Копа Либертадорес – еквивалент на Шампионската лига за района.

Така общо Европа ще има 12 тима, Южна Америка – 6. Африка, Азия и Зона КОНКАКАФ ще бъдат показани с по 4 клуба. Океания има една квота, а също една има и страната хазаин – в тази ситуация Съединени американски щати.

Клубовете, които се класират по класация, ще бъдат определяни въз основата на четиригодишен аршин от неизменност в резултатите. За всички зони, без Европа, тимовете ще получават по три точки за победа, една точка за тъждество, три спомагателни точки за класиране в идващ стадий на шампионат. В Европа тимовете ще получават по 2 точки за победа, 1 за тъждество, 4 за прекосяване от груповата фаза, 5 точки за присъединяване на осминафинал и по 1 точка за прекосяване на всеки идващ елиминационен стадий.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР