Световната банка влошава прогнозата си за ръста а световната икономика

...
Световната банка влошава прогнозата си за ръста а световната икономика
Коментари Харесай

Световната банка влошава прогнозата си за ръста на световния БВП от 3 % до 2,9 %


Световната банка утежнява прогнозата си за растежа а международната стопанска система през 2019 година от 3% до 2,9 % заради засилващите се опасности и неподходящи фактори, се споделя в януарският преглед на банката – Перспективи за международната стопанска система (Global Economic Prospects, GEP ). Оценката за международния растеж за 2018 година е понижена с 1 п.п. До 3 %. За 2020. 2021 година упованията са за равнище на Брутният вътрешен продукт от 2,8 %. Забавянето на растежа може да е в резултат на спада на равнището на търговията и вложенията.

В януарската прогноза с подзаглавие „ Перспективите се помрачават “ (Darkening Skies) Световната банка отбелязва, че някои от огромните страни с формираща се пазарна стопанска система усещат сериозен напън от страна на финансовите пазари. За тази група страни, дружно с разрастващите се страни прогнозата за 2019 година е намалена с 0,5 п.п. - до 4,2 %,, което дава отговор на темповете на покачване от предходната година, които също бяха преразгледани. През 2020 година Световната банка допуска усилване на подема до 4,5 %, а през 2021 година - до 4,6 %.

За развитите страни, темповете на растеж на международната стопанска система ще се забавят до 2 % от 2,2 % година по-рано, както се очакваше и в лятната прогноза. Оценката за 2020 година е с 0,1 п.п. под юнската – 1,6 %. „ Редица събития може да доведат до понижаване на икономическата интензивност. Рязкото нарастване на цената на заемите може да се отрази отрицателно на величината на притока на капитал и да докара до закъснение на темповете на икономическия растеж в доста от страните с формиращи се стопански системи и разрастващите се страни “, се споделя в прегледа на банката. Освен това се отбелязва, че уязвимостта в света като цяло може да увеличи дълговото задължение както в държавния, по този начин и в частния браншове. Изострянето на напрежението в комерсиалните отношение може да докара до намаляване на темповете на растеж на международната стопанска система и проблеми измежду интернационалните вериги.

Световната банка предвижда, че равнището на Брутният вътрешен продукт на Китай ще е от порядъка на 6,2 % през 2019 година, забавяйки темпа си от предстоящият по рано растеж на Брутният вътрешен продукт от 6,5 %. Оценката за 2020 година също е оставена на равнището от 6,2 %, а за 2021 година е намалена до 6 %.

Прогнозата за растежа на стопанската система на Съединени американски щати остава непроменена за 2019 година - на равнището от 2,5 %, само че е намалена за 2020 година с 0,3 п.п. До 1,7 %. За 2021 година се допуска намаляване до 1,6 %.

Очакванията за стопанската система на еврозоната през актуалната година е леко понижена – от 1,7 % до 1,6 %, а за 2020 година е доказана на равнището от 1,5 %.

Оценката за покачването на Брутният вътрешен продукт на Япония за тази година е усъвършенствано с 0,1 п.п. - до 0,9 %. За Източна Азия и Тихоокеанският район оценката на Световната банка е добра. Това остава един от най-динамично разрастващите се райони в света с растеж от към 6 % през 2019 и 2020 година

Значително са влошени прогнозите за растежа на Брутният вътрешен продукт за 2019 година на Бразилия (с 0,3 п.п.), на Мексико (с 0,5 п.п) и Аржентина (с 3,5 п.п.). Сред високорисковите страни остава Турция, като оценката за растежа на Брутният вътрешен продукт е преразгледана от 5,4 % до 3 % за 2019 година и от 5,2 % до 4,2 % пер 2020 година
Лидер по положителен растеж на Брутният вътрешен продукт са Ангола с + 0,7 % п.п., Бангладеш и Полша с по 0,3 п.п.

За Русия прогнозата за 2019 година е понижена с 0,3 п.п. - от 1,8 % до 1,5 %. През 2020 година, както и по-рано се допуска нарастване с 1,8 %, като упованието е това равнище да се резервира и през идващите години.

Освен това Световната банка понижава внезапно и прогнозата си за нарастването на равнището на международната търговия през 2018 – 2020 година В това число през тази година се чака закъснение на растежа до 3,6 % от 4,1 % по.-рано, а за идната година специалистите от банката чакат също спад до 3,5 % от по-ранните 4 %.

Петролът, по оценка на Световната банка през 2019 година на практика няма да промени средногодишните си цени.

В дълготрайна вероятност плануваното намаляване на международното търсене на първични материали може да ограничи вероятностите за растежа на цените им и надлежно бъдещият растеж на стопанската система на страните експортьорки на първични материали, излиза наяве още от обзора на Световната банка.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР