Световната банка призова правителствата да намалят значително ограниченията на скоростта,

...
Световната банка призова правителствата да намалят значително ограниченията на скоростта,
Коментари Харесай

Скоростта по магистралите да стане максимум 100 км/ч

Световната банка прикани държавните управления да понижат доста рестриктивните мерки на скоростта, защото в този момент караме прекомерно бързо по пътищата и това е съществена причина за катастрофи, в това число такива, водещи до гибел или съществени пострадвания.

Такива условия бяха включени в отчета на специалистите на тази финансова институция. По-специално се предлага да се позволи скорост на автомагистралите до 100 км/ч. Ако се вкара сходно ограничаване, автоматизирано ще отпадне и нуждата от мотори с висока мощ.

Според анализаторите на Световната банка това ще понижи броя на съдбовните пътнотранспортни катастрофи и ще отбрани участниците в придвижването. „ Ако желаеме същинско възстановяване на сигурността, е належащо да засилим разпоредбите във всички вероятни условия на придвижване “, се споделя в документа.

Предложенията за новите ограничавания включват:
30 км/ч - на пътища, употребявани от незащитени участници в придвижването, като пешеходци и велосипедисти;
50 км/ч - по градски улици с колизионни кръстовища и заплаха от странични сблъсъци;
70 км/ч - на незастроени места, където няма делене на посоките и постоянно се получават челни удари;
100 км/ч - по високоскоростни пътища и автомагистрали.

Според създателите на отчета сходни ограничавания на скоростта ще усилят доста възможностите за оцеляване на жертвите на пътнотранспортни катастрофи. Сега те съставляват към половината от 1.19 милиона души, които умират по международните пътища всяка година.

Други 20-50 милиона са тежко ранени. Както акцентират специалистите, превишената скорост е един от главните рискови фактори и се смята за съществена причина за съдбовни произшествия и тежки пострадвания.

Докладът цитира голям брой проучвания, които поддържат тези тези. Те демонстрират, наред с други неща, че при скорост на конфликт от 30 км/ч рискът от гибел на пешеходци е почти 13%. При 50 км/ч се усилва до 40 %, а при 73 км/ч надвишава 70 %.
 Скоростта по автомагистралите да стане най-много 100 км/ч - 2
Анализът се отнася и до усещането на лидера, което се утежнява с увеличение на скоростта. Тогава е доста мъчно да забележите затруднение на пътя и да реагирате. При по-висока скорост се усилва и спирачният път.

Според изчисленията на създателите, увеличението на скоростта удвоява дистанцията, належащо за безвредно прекъсване на автомобила. Това значи, че водачът има доста по-малко време за реакция, а възможен случай води до по-сериозни последствия.

Само в Европейския съюз повече от 20 000 души са починали по пътищата през 2021 година В света този брой е съвсем 60 пъти повече. Задачата на създателите на плана е да убедят държавните управления, че относително елементарното деяние за понижаване на рестриктивните мерки на скоростта ще докара до осезаеми резултати под формата на по-малко нещастия.

Както и големите разноски, свързани с тях - здравна помощ на потърпевшите, материални вреди и нарушавания на пътя.

Авторите акцентират, че позитивните резултати от рестриктивните мерки на скоростта надалеч надвишават въпросите за сигурността. Докладът също по този начин изброява изгодите за публичното здраве, климата, стопанската система и даже обществените връзки.

По-бавният трафик значи по-ниски излъчвания на отработени газове, по-ниски равнища на звук и по-добро качество на въздуха в градовете. Това значи по-малко случаи на астма, рак и сърдечно-съдови болести.

Също по този начин е тласък да карате колело или да ходите по-често. На собствен ред по-ниският разход на гориво значи по-дебели портфейли за водачите и по-ниски сметки за транспортните компании.

Повечето специалисти считат, че заключенията на Световната банка са верни, само че тези оферти нямат огромен късмет за бързо осъществяване. И държавните управления на множеството страни към момента няма да подхващат толкоз радикални ограничения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР