Световната банка очаква икономиката на България да нарасне с 2.6%

...
Световната банка очаква икономиката на България да нарасне с 2.6%
Коментари Харесай

Световната банка понижи прогнозата си за икономическия растеж на България

Световната банка чака стопанската система на България да нарасне с 2.6% тази година и с 3.3% през 2022 година Оценката, съдържаща се в пролетния отчет, оповестен на уеб страницата на институцията, е намалена по отношение на януарската със надлежно 0.7 и с 0.4 процентни пункта.

Банката е подобрила оценката си за предходната година до спад от 4.2 % на българския БВП (БВП), като акцентира, че стопанската система на България е била ударена относително леко от рецесията, провокирана от пандемията през 2020 година Според интернационалната институция потреблението не е потърпевшо мощно, защото държавните дотации за заплати и добавки към пенсиите са предотвратили по-сериозна загуба на приходи.

Бавните темпове на имунизация обаче допускат, че рисковете, свързани с пандемията, ще останат високи най-малко до третото тримесечие на 2021 г, написа в частта за България. Занапред специалистите на Световната банка поучават българските политици да отдръпват последователно фискалната поддръжка и да употребяват рационално невижданото количество средства от Европейски Съюз.

Най-големите опасности за вероятностите произтичат от епидемиологията на вируса и държавната стратегия за имунизация, която зависи освен от наличността на ваксини и организирането на процеса, само че и от настройките на популацията. Скептицизмът против имунизациите остава висок и може да намалее единствено с по-силна проваксинационна акция, настояват за страната ни създателите на отчета.

Очаква се българската стопанска система да нарасне с 2.6 % през 2021 година и да възвърне предкризисното равнище на действителния Брутният вътрешен продукт (от 2019 година) през 2022 година. Базовият сюжет допуска, че имунизацията в страната ще набере скорост през второто и третото тримесечие, което последователно ще способства за възобновяване на доверието на потребителите и бизнеса. С упованията за понижен % на инфекции през лятото и засилена имунизация на главния пазар за България - Европейски Съюз, външните продажби на артикули евентуално ще се възстановят, само че се чака туризмът да остане под нивата отпреди рецесията, предвижда Световната банка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР