Световната банка не е в състояние да оправдае като целесъобразни

...
Световната банка не е в състояние да оправдае като целесъобразни
Коментари Харесай

Световната банка не е състояние да оправдае 7 млрд. долара разходи за климата

Световната банка не е в положение да оправдае като целесъобразни 40% от направените разноски, свързани с климата. До това умозаключение стига Международна асоциация Oxfam (тя сплотява 17 неправителствени организации, работещи допълнително от 90 страни по света по проблемите на бедността и неравенството – бел.р.).   

Сдружение подложи на остра рецензия финансовата институция, откакто в собствен отчет тя не съумя да потвърди, че вложенията за справяне с климатичните промени са действителни, написа през днешния ден Guardian.

За 7 милиарда от 17.2 милиарда $, които Световната банка е похарчила за екологични планове през 2020 година, не могат да бъдат потвърдени, съгласно изследване на благотворителната организация Oxfam. Това е следващият удар върху активността ѝ, обвързвана с климатичните промени.

Миналия месец някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Ал Гор прикани президента на банката Дейвид Малпас да подаде оставка, откакто избегна въпросите на публицист за науката за климата. По-късно Малпас се извини, само че очевидното му стеснение е обвързвано с продължаващото финансиране на добива и потреблението на изкопаеми горива. Изданието напомня, че сегашният президент на СБ бе назначен от Доналд Тръмп през 2019 година, според конвенцията, съгласно която водачът на институцията се избира от Съединени американски щати.

Oxfam проучва по какъв начин са разходвани 21.3 милиарда $, избрани за битката с климатичните промени през 2020 година, от които 17.2 милиарда $ са обезпечени от Международната асоциация за развиване и Международната банка за възобновяване и развиване – и двете от групата на Световната банка. Те са предоставени под формата на безплатни средства и заеми, с които да бъдат понижени излъчванията от парникови газове или да се приспособяват към въздействието на климатичната рецесия.

В отчет, оповестен през днешния ден, Oxfam съобщи, че от доклада на банката не излиза наяве по какъв начин са разходвани 40% от цитираните 17 милиарда $.

Част от казуса с отчитането на дейностите на банката е, че доста планове съдържат съставен елемент, който има индиректно отношение към климата. Например строителството на учебно заведение или болница, тъй че да бъдат устойчиви на въздействието на рискови метеорологични условия. Това е от значително значение за страните, които се приспособяват към климатичната рецесия, само че е по-скоро „ спомагателна изгода “, в сравнение с главната точка на плана, настояват от неправителствената организация. „ Просто не можем да сме сигурни в действителната стойност на финансирането, предоставено от банката. Нашето безпокойствие е най-лошият сюжет – че банката може доста да надценява своя принос “, показва Нафкоте Даби, началник на Международната политика в региона на климата в Oxfam.  

Световната банка опроверга изказванията на Oxfam. „ Нашите съпътстващи изгоди се пресмятат благодарение на взаимната методология на Многостранната банка за развиване (MDB). Ние сме прецизни във връзка с това по какъв начин прилагаме методологията и признаваме съпътстващите изгоди единствено за каузи на финансирането в даден план, който е директно обвързван с дейностите по климата. Ние поддържаме нашата оценка за съпътстващите изгоди “, съобщи представителят на Световната банка Дейвид Тейс, пред Guardian. Той добави, че банката е нараснала разноските си за климатични планове. Те възлизат на 31.7 милиарда $ през 2022 година

Oxfam прикани финансовата институция във Вашингтон да направи докладите си доста по-прозрачни. Финансирането на битката с климатичните промени се чака да бъде най-горещата тематика на срещата на върха COP27, която ще се организира в египетския курорт на Червено море Шарм Ел Шейх.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР