Световната банка намали прогнозите си за глобалния икономически растеж през

...
Световната банка намали прогнозите си за глобалния икономически растеж през
Коментари Харесай

Световната банка повиши прогнозите за растежа на БВП на България

Световната банка понижи прогнозите си за световния стопански напредък през тази и идната година, само че в това време увеличи упованията си за растежа на Брутният вътрешен продукт на България.

Според последните прогнози на Световната банка българската стопанска система ще означи напредък от 3,3% през 2021 година, откакто през предишния юни предвижда напредък от едвам 2,6 на 100.

За 2022 година банката към този момент чака ускорение на напредък на Брутният вътрешен продукт на България до 3,8% - над юнската прогноза за покачване с 3,3%, след което да последва известно закъснение на растежа до 3,6% през 2023 година, само че при предишна прогноза за икономическа агресия от 3,4 на 100.

Като цяло страната ще разчита, както и останалото пространство в Европейски Съюз, на поддръжка за вложенията и държавните доходи от финансирането на Механизма за възобновяване и резистентност. Ако бъдат осъществени напълно, както е планувано, до края на 2026 година, тези вложения могат да оказват помощ за повишение на продуктивността посредством понижаване на цифровото разделяне и ускоряване на технологиите.

Очаква се растежът в Източна Европа да бъде най-слабият измежду европейските подрегиони, като ще намалее на половина от 3,1% през 2021 година до 1,4% през 2022 година

Подобряването на вътрешното търсене би трябвало да спомогне за повишение на производството в Източна Европа до 3,2% през 2023 година

Перспективите за дълготраен напредък са лимитирани от бавните промени, които попречват конкуренцията и развиването на частния бранш.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР