Световната банка и Международният валутен фонд очаквано понижиха прогнозите си

...
Световната банка и Международният валутен фонд очаквано понижиха прогнозите си
Коментари Харесай

МВФ и Световната банка свиха очакванията си за икономиката заради войната в Украйна

Световната банка и Международният валутен фонд предстоящо намалиха прогнозите си за растеж на международната стопанска система за 2022 година поради икономическите последици от войната в Украйна. Редовната пролетна прогноза на МВФ залага на растеж на международния Брутният вътрешен продукт от по 3.6% тази и идната година, което е надлежно с 0.8 и 0.2 пункта надолу. Очакванията на Световната банка за растежа пък са намалени на 3.2% вместо по-рано предвижданите 4.1%.

Така последствията от съветската инвазия в Украйна подкопават очакванията, че възобновяване от пандемията ще продължи на цялостни обороти тази година. На напред във времето застават икономическата неустановеност и растящите цени на горивата и храните. А предстоящото стягане на паричната политика на централните банки, належащо, с цел да бъде овладяна инфлацията, рискува да провокира финансова неустойчивост в по-бедните страни с високи задължения.

По-слаби упования и за България
Новата прогноза на МВФ за България залага на растеж от 3.2% тази година и 4.5% през 2023 година Очакванията за инфлацията в страната са ревизирани нагоре до 11% приблизително за 2022 година, като съгласно фонда тя ще спадне до 3.3% следващата година. Есенната прогноза беше за растеж от 4.4%, само че тогава нямаше упования за война и множеството пронози бяха за усмиряване на инфлацията напролет.По-рано през месеца Световната банка също намали прогнозата си за растежа на българската стопанска система - с 1.2 прочие пункта до 2.6%. Такава е и ревизираната прогноза на Минстерство на финансите. Актуализираната прогноза на Българска народна банка е за повишаване от 2.1%, което е промяна надолу с 1.5 прочие пункта.
Реклама Световна банка приготвя финансов пакет от 170 милиарда $
Световната банка чака внезапно закъснение на световната стопанска система след оценения на 5.7% растеж предходната година. Заложеното за 2022 година разширение е от 3.2%, а проверката от близо процентен пункт надолу идва най-много от плануваното стесняване от 4.1% в Европа и Централна Азия. Сред факторите за забавянето на растежа по отношение на януарската прогноза са и по-високите разноски за храни и горива. Това частично е резултат от глобите против Русия, които покачиха цената на петрола и газа в международен мащаб. Фактор са и спиранията на доставките на зърнени култури от Украйна, на които страната е главен експортьор.

Световната банка " се приготвя за нескончаем отговор на рецесията ", сподели президентът на институцията Дейвид Малпас. Разглежда се нов антикризисен пакет за към 170 милиарда $ за интервала от април 2022 година до юни 2023 година, като 50 милиарда $ от финансирането се плануват още за идващите три месеца. За съпоставяне, Световната банка провежда пакет за 160 милиарда $ за справяне с корона рецесията.

Банката предвижда внезапно стесняване на стопанските системи на Русия и Украйна, а най-близките страни в Европа и Централна Азия ще усетят най-силно резултатите. Потреблението в развитите стопански системи пък ще намалее поради по-високите цени. Институцията прави оценка, че вредите от войната ще понижат съвсем на половина Брутният вътрешен продукт на Украйна на годишна база. Икономиката на Русия също ще понесе сериозен удар от 11.2% тази година вследствие на глобите. След внезапния спад през първите седмици на войната съветската рубла възвърне огромна част от цената си, само че съгласно икономистите това възобновяване е заблуда, основана от непоколебим вътрешен валутен надзор, натрапен от Кремъл, който подправено надува цената на рублата. МВФ предвижда 35% срив на Брутният вътрешен продукт в Украйна и прави оценка, че глобите ще изтрият към 8.5% от съветската стопанска система.
МВФ предизвестява за финансова неустойчивост
Икономическите вероятности пред света са се влошили след последната прогноза на МВФ от януари. Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Северна Африка са измежду стопански най-засегнатите от войната региони, а най-ощетени по целия свят ще са семействата с ниски приходи. Очаква се темпът на напредък на разрастващите стопански системи да се забави до 3.8% тази година след растеж от 6.8% предходната година. Прогнозата е с 1.0 пункт надолу по отношение на януарската, до момента в който понижението за развитите стопански системи е 0.6 пункта.
Реклама
По думите на ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева инфлацията е станала " голяма спънка за световното възобновяване ". Фондът чака доста по-висока инфлация тази година - 5.7% в развитите стопански системи и 8.7% в нововъзникващите пазари и разрастващите се страни - надлежно с 1.8 и 2.8 пункта нагоре по отношение на прогнозата от януари. Средното равнище на инфлацията в еврозоната е ревизирано нагоре до 5.3%.

МВФ предизвестява и за опасности за финансовата непоклатимост, най-много във зараждащите пазари поради предстоящото нападателно стягане на паричната политика на централните банки и надлежно повишение на разноските по заемите. Страните като цяло са станали по уязвими за растящите лихви поради разрасналото се задлъжняване на държавните управления по време на пандемията, а в доста страни заемите на компаниите и семействата също доста са се нараснали.

С плануваното повишаване на инфлацията в Съединени американски щати и по-умерените последствия за страната от спора в Украйна, МВФ предложи на Федералния запас да продължи да покачва лихвените проценти. Но войната евентуално ще има по-голямо влияние върху европейската стопанска система, което ще направи решенията на ЕЦБ по-трудни.

МВФ акцентира, че рисковете пред прогнозата са извънредно високи. Растежът може да се окаже по-нисък, а инфлацията - още по-висока, изключително при цялостно прекъсване на енергийните доставки от Русия. Не бива да се подценява и заплахата от евентуални нови разновидности и талази на ковид.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Банки и финанси 3 Енергетика 1 Инфраструктура 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Инфраструктура 3 Свят Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР