Световен събор на българите ще отбележи 105-годишнина от откриването на

...
Световен събор на българите ще отбележи 105-годишнина от откриването на
Коментари Харесай

"Световен събор" събира българи до гроба на хан Кубрат в Украйна и пари за паметник

Световен събор на българите ще означи 105-годишнина от откриването на гроба на кан Кубрат край украинското село Малая Перешчепина, Полтавска област. Срещата е планувана за 16 и 17 септремри тази година. Организатори са няколко неправителствени организации - " Международен благотворителен фонд Хан Кубрат ", Национална Асоциация на Председателите на Общински Съвети в Република България, " Отечествен съюз " (Наследник на Отечествен фронт), Фондация " Въздигане ", политици и така нататък

През 2001 година на мястото, където е открита гробницата, български общности в Украйна издигат стена с надпис.Тогава е извършен първият " общобългарски събор ", като Мала Перешчепина е определена поради гроба на хан Кубрат. Инициативата за първия събор е на Николай Габер - българин по генезис, водач на Патриотичната партия в Украйна и народен представител в украинския парламент. През 2012 година е направена и бетонна алея до там. Проектът за мемориала планува построяването на арка със знак като пръстена на българския общественик, а при започване на алеята - монумент на Кубрат и неговите пет сина.

Председателят на фондация " Въздигане " Ивалин Михайлов е поел уговорката да построи огромен монумент с облика на Кубрат и петте му сина в центъра на комплекса. От уеб страницата на фондацията се схваща, че до момента са събрани 20 лева от нужни 500 000 лева. Фондацията " стана известна " с самодейността на своите активистоиИвелин Михайлов, Стоян Шейретов и Венцислав Карачоров, които даваха сред 100 и 200 лева на първите българи, които кръстят децата си Алцек, Тервел, Кубрат, Аспарух или Вълчан. От фонда " Хан Кубрат " също събират пари за паметника и за организирането на събора.

Организаторите оферират и пакет от туристическа екскурзия с визитата на събора, Одеса, Киев, Полтава и така нататък на цена от 480 до 530 лв..

В програмата на събота ще вземат участие и български реализатори, като се чака измежду тях да са група " Епизод " и Валя Балканска.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР