Световен недостиг на храна е възможен сценарий, който чертаят климатичните

...
Световен недостиг на храна е възможен сценарий, който чертаят климатичните
Коментари Харесай

Има ли опасност да останем без основни храни заради климатичните промени

Световен дефицит на храна е вероятен сюжет, който чертаят климатичните промени. И в случай че в България не се приказва доста за това, то във Англия към този момент разискват какви култури и къде да се садят, с цел да могат да устоят на изсъхнало и горещо време.

Авторитетен мозъчен концерн предизвести, че английското държавно управление би трябвало да отделя по 2,4 милиарда лири годишно през идващото десетилетие, с цел да направи по-устойчива на климатичните промени хранителната система на страната. Анализаторите на Института за публични политики показаха, че британските фермери към този момент страдат от редица последствия от световното стопляне като продължителна суша и възходящ брой вредители и заболявания по растенията. И в случай че потреблението на земята не се промени, доста скоро тя няма да може да обезпечава досегашните количества плодове, зеленчуци, месо и мляко на живеещите в Обединеното кралство.

На Острова към този момент се сблъскаха с празните щандове за плодове, зеленчуци и яйца. След като извънредно студено време в Испания и Мароко забави доставките на домати, чушки и краставици до британските супермаркети, те бяха продавани под численост. Сега пък паниките са, че рекордно горещият юни ще понижи продукцията на британските фермери.

„ Налага се да реагираме, защото нито една от хладилните ни системи не е направена да устои на 40-градусови жеги. Издържат най-вече на температури до към 35. Същото важи и за системите ни за изстудяване. Никога не съм виждал толкоз доста вентилатори в млекодобивните ферми, колкото през последните 12 месеца. Климатичното стопляне има и различен резултат - към този момент има дефицит на вода, тъй че развъждането на картофи се измести по на север - към Шотландия ", споделя терзанията си Крис Браун, който е шеф по продажбите на една от огромните хранителни вериги.

Опасенията, провокирани от климатичните промени, доведоха до незабавна среща в британския парламент с присъединяване на фермери и търговци, защото се счита, че климатичните катаклизми съставляват един от най-големите опасности за производството на храни в Обединеното кралство.

„ Може и рядко да приказваме за това, само че към момента сме остров и това, че моретата се затоплят, има значение. Например скумрията, която доста се употребява в Обединеното кралство, а е търсена храна и в целия свят, е в действителност стока, която много се движи. И в този момент скумрията се реалокира по на север към Исландия. Заедно с други вериги супермаркети създадохме група за лобиране, с цел да настояваме държавните управления да управляват по-добре къде се лови този тип риба, както и пазарите, където тя се продава. Така че би трябвало да реагираме, защото климатичните промени въздействат върху доставката на храни ", добавя Браун.

От английския Институт за публични политики споделят, че хранителната система би трябвало незабавно да се трансформира, супермаркетите да спрат да преобладават пазара, а държавното управление да създаде тактика. Даваните на фермерите дотации би трябвало да не се дефинират единствено върху размера на земята, която обработват, а да се взема поради и какво влияние производството им има върху природата или климата.

Предлага се още да има по-голямо поощряване на производството на локална храна и стъпки за унищожаване на ненужния превоз, обработка и пакетиране, с цел да може с изключение на да се спасят продоволствените доставки, и по-сериозно да се опазва околната среда, с цел да се забави стоплянето на планетата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР