Светлите очи не се срещат често при домашните кучета. Куче

...
Светлите очи не се срещат често при домашните кучета. Куче
Коментари Харесай

Защо повечето кучета имат кафяви очи

Светлите очи не се срещат постоянно при домашните кучета. Куче с пронизващо сини очи може да бъде разказано като поразително красиво или даже на границата на плашещото и злокобното. Рядко назоваваме цвета на очите сладостен и явно предишните генерации развъдчици на кучета са били съгласни с това. Както оповестява Smithsonian, нови проучвания демонстрират, че може би изборно сме развъждали кучета с по-тъмни очи, с цел да наподобяват по-миловидни и другарски настроени.

За своето проучване, оповестено в декемврийския брой на Royal Society Open Science от 2023 година, екип от откриватели, основани в Япония, съпоставят цвета на очите при сивите вълци с този на домашните кучета. След като анализирали фотоси на 22 вълка и 81 кучета от 35 породи, те открили, че ирисите на кучетата са приблизително доста по-тъмни. Докато тъмнокафявото е общоприетият цвят, при вълците е по-вероятно очите да са жълти.

След като анализирали цвета на кучешките очи, откривателите помолили участниците да прегледат фотоси на кучета и да създадат догатки за техните характери. Някои изображения били изменени, с цел да станат ирисите на домашните любимци по-светли или по-тъмни. Кучетата с тъмни очи получили по-високи оценки за другарски и незастрашаващи черти като добрина, словоохотливост и надеждност, до момента в който тези с бледи очи били по-склонни да бъдат избрани като нападателни. Това демонстрира, че хората намират кафявите очи за сладки, което може да изясни за какво развъдчиците са отдавали желание на тази характерност.

Но не цветът на очите е този, който хората намират за обаятелен, а привидния размер на зениците. Хората се раждат със относително огромни зеници, които стават по-малки, защото очните мускули, които ги управляват, отслабват с възрастта. Свързваме огромните зеници с младостта и колкото по-тъмен е ирисът, толкоз по-трудно е да се види къде стартира зеницата. Авторите на проучването подозират, че кафявите очи карат зениците да наподобяват по-големи, в сравнение с са в реалност, което ни кара на някакво равнище да мислим, че домашните ни любимци са безпомощни бебета, които се нуждаят от нашата отбрана – даже когато са 85-килограмови лабрадори.

Цветът не е единственият симптом, който прави очите на кучето да наподобяват по-големи и по-мили. Домашните кучета са еволюирали до способността да повдигат вежди, когато гледат стопаните си – трик, прочут още като „ кучешки очи “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР