Светлината на прожекторите от няколко дни огрява 43-годишната Марияна Николова,

...
Светлината на прожекторите от няколко дни огрява 43-годишната Марияна Николова,
Коментари Харесай

Марияна Николова – Сянката на Валери

Светлината на прожекторите от няколко дни огрява 43-годишната Марияна Николова, която е новият вицепремиер. Дори чичко “Гугъл ” ни предлага името и семейството й при изписването на “Ма… ”, може би тъй като освен “Труд ” е търсил мощно повече информация за нея от всички вероятни канали. Дошло е време дамата в сянка до Валери Симеонов и кабинета на НФСБ да излезе напред и да отвори нова патриотична страница. Или нова необединена рана.

Марияна Николова е родена на 16 септември 1975 година и от през днешния ден е новият вицепремиер по икономическата и демографска политика в кабинета “Борисов 3 ”. Досега Валери Симеонов във всеки комфортен миг е изтъквал какъв брой доста работа е съумял да свърши с дребен и непретенциозен екип от три дами, а близки до НФСБ са безапелационни, че точно Николова е ОТК-то на Симеонов и на множеството му креативен хрумвания и законопроекти. Депутати даже разясняват, че тя има главен принос в концепцията за прословутия закон за шума, чието съблюдаване Симеонов контролираше персонално по курортите.

Николова е родена в Ботевград. Там е приключила гимназията с преподаване на непознати езици. После обществена администрация и административни практики в Софийския университет “Свети Климент Охридски ”, магистър е по право на Европейския съюз и стопанско ръководство. Има образования и специализации в разнообразни страни – в Европейския институт по обществена администрация, Холандия; в HAUS финландски институт за обществен мeниджмънт; Финландия, Европейската академия за налози, стопанска система и право, Германия, а също във Франция, Австрия и Англия. Владее свободно френски и британски език.

Професионалният си път Николова стартира като юрист, била е юрист на столичната “Топлофикация ”. Работи на експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административна промяна, била е в Министерството на земеделието и фонд “Земеделие ” по времето на първия кабинет “Борисов ”, когато министър на земеделието е Мирослав Найденов. Ръководила е отдел “Договорно-правен и правна отбрана ” в Националната електрическа компания (НЕК), преди да стигне до шеф на политическия кабинет на водача на НФСБ, откъдето се изстрелва до вицепремиер. На въпрос на “Труд ” по какъв начин е стигнала до поста при Валери Симеонов тя дава отговор, че е спечелила конкурс измежду 10 претенденти. Жълти медии свободно стартират подправената вест, че Николова е освен това от близка на Симеонов, базирайки се главно на фотоси, на които не се вижда лицето й. Няма нищо правилно в това, безапелационна е Николова, която наподобява подготвена за офанзиви “под кръста ”. Може би по тази причина в Народното събрание през днешния ден тя помоли медиите за толеранс от седмица-две, с цел да се запознае с ресора си и изрази подготвеност да дава отговор на всевъзможни въпроси по-късно.

“Считам, че имам поддръжката на кабинета и че ще има последователност във връзка с поредната политика, която държавното управление води за осъществяване на управническата стратегия ”, разяснява тя. И уточни, че номинацията й за поста е от “Обединени патриоти ”, а претекстовете са нейната експертиза и увереността, че ще извършва поредно политиката на държавното управление, целите в програмата и ще съблюдава законите.

“Считам, че ще се оправя с отговорността, която не е лека ”, добави Николова.

От близки до НФСБ източници разбираме, че Марияна Николова не е просто работохолик, а и перфекционист, тъй като държала всяка виновна задача, обвързвана с длъжността й като шеф кабинет, да е освен сполучлива, а и приключена “като по конец ”. В изявление за телевизия СКАТ самата тя признава, че работният й ден завърша не по-рано от осем часа вечерта.

“Никога не съм била телевизионна водеща. Никога не съм членувала в политическа партия ”, акцентира Николова. На въпрос дали ще се поучава с Валери Симеонов тя споделя, че е подготвена да търси мнението на всеки народен представител или министър.

И изрази подготвеност да беседва с майките на деца с увреждания.

Търсейки освен това за индивида Марияна Николова, стигаме до системата “Дакси ”, откъдето разбираме, че тя е член на женски ловджийски клуб (виж карето). Членовете на клуба “Бендида ” се надяват, че с избирането й за вицепремиер ще получат и поддръжка за нoв мoдeл и oтнoшeниe към дивeчa, кoйтo тpябвa нe caмo дa бъдe oтcтpeлвaн, нo и oтглeждaн и oпaзвaн. Само времето ще покаже ще бъде ли прецизен стрелец и в политиката новият вицепремиер. Въпреки че на този пост още от първия ден някои политически пушки са подготвени да гърмят против нея.

Смела ловджийка


Марияна Николова е в управата на Български женски ловджийски клуб “Бендида ”, научи “Труд ”. Мисията на клуба е да спомага на дамите – ловци и да поддържа младите ловджийки.

“Te ca oт paзлични кpaищa нa cтpaнaтa, c paзлични пpoфecии, coциaлeн cтaтyc и нa paзличнa възpacт. Обeдинявa ги тoвa, чe ca жeни. Пpи тoвa кpacиви. Пpи тoвa cмeли, написа в обява, която дружинката е избрала за свое показване. През 2015 година Николова има сребърно отличие от 62-рата Генерална асамблея на Световния съвет по лова и запазване на дивеча (CIC) в Правец.

За нея


Разчитам на нея за демографската политика


Не съм имал опция да работя с новия вицепремиер. Разчитам Марияна Николова да бъде доста енергична във връзка с демографската политика, тъй като това е главният проблем на българската нация през последните 20 години.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на защитата


Тя стартира с провал


Валери Симеонов си отива след една дълга и срамна за политическата система игра с обществото, а Марияна Николова стартира с провал. Съвсем обикновено е ГЕРБ да поддържа госпожа Николова, само че тя потегля с провал. Моят съвет е да се откаже от този пост.

Драгомир Стойнев, народен представител от Българска социалистическа партия


Има сериозна подготовка


Трябва да дадем късмет на Марияна Николова. Познавам я, има много сериозна подготовка и опит в разнообразни административни структури. Надявам се това предложение да бъде удачно и тя да заеме високо виновния пост по най-хубавия метод.

Красимир Богданов, народен представител от Вътрешна македонска революционна организация


Няма нищо общо с патриотизма


Нечувано е зам.-министър ръководител да предлага секретарката си да заеме неговото място. Марияна Николова, също така, е герберка, а преди този момент – царистка (НДСВ). Тя няма нищо общо с патриотизма. Тя е човек на енергийните “вампири ” – монополистите.

Магдалена Ташева, народен представител от „Атака“ в 42-ро и 43-то Народно заседание
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР