Светли Четвъртък е отреден за почит към живота и делото

...
Светли Четвъртък е отреден за почит към живота и делото
Коментари Харесай

На Светли Четвъртък се почитат братята Йоан и Яков....

Светли Четвъртък е предназначен за респект към живота и делото на св. ап. Йоан и Яков. Яков Зеведеев, именуван още и Яков Стари, и Йоан Богослов са братя. Те са част от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. В Библията двамата братя се назовават синове Зеведееви по името на техния татко Зеведей, а също по този начин съгласно евангелист Марко, Иисус наричал братята Воанергес, поради мощния и стремителен темперамент.

 

Свети Яков дружно с брат си и деятел Петър са най-приближените възпитаници на Иисус Христос. Заедно с Петър и Йоан той е очевидец на възкресението на дъщерята на Яир. Само тримата са очевидци на Преображенето Господне.

 

В някои краища на страната Великденските традиции не престават и през Празната седмица. Така на четвъртия ден след Възкресение в Стрелча се извършва забавен обред - търкаляне на боядисани яйца. Те се претъркулват от върха на могилата в местността Св. Петка. Победител е този, чието яйце остане крепко. Поверието гласи, че домашните му ще са здрави и честити. Настроението се добавя от радостен шум и похапване на обредни хлябове.

*Снимка - " За дамата ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР