Светлата седмица в християнския светоглед се свързва с първите появи

...
Светлата седмица в християнския светоглед се свързва с първите появи
Коментари Харесай

Иглика Мишкова: Фолклорът вече не е този, който задава нормите и морала в обществото



" Светлата седмица в християнския мироглед се свързва с първите появи на възкръсналия Христос пред неговите възпитаници и почитатели и това е времето, когато всички вярващи би трябвало да получат прояснение и, несъмнено, хората да бъдат посъживени с вярата за безконечния живот. " Това сподели етнологът Иглика Мишкова в изявление за предаването „ Преди всички “.

" Тази седмица е забавна, тъй като съгласно християнството седмицата е светла, само че в нашата традиция това е една празна седмица. Това не е седмица, която се свързва единствено и само с възкресението, несъмнено, тъй като не трябва да се работи каквото и да е било, тъй като се чества. В нашата традиция, на третия ден след Великден, хората би трябвало да отиват на посетители, поднасяйки яйца и козунаци, наложително се играят хора, връзват се люлки, на които се люлеят моми и ергени, пеят се специфични песни ", сподели етнологът.

Днешният ден е разрушен, разметен понеделник, изясни Мишкова: " На този ден момите и ергените би трябвало да се събират на разнообразни поляни, да се разделят на групи и да си търкалят червени лица. Това се прави за да се предпазят хората от градушка. Целият този интервал на празната седмица е кондензиран с разнообразни момински обреди и традиции, които имат предженитбена устременост. От друга страна се правят за да се предпазят от градушка, да не могат да бъдат залюбвани от дракон, да е дъждовна годината, плодовита и да се раждат доста деца ".

Фолклорът, който ние през днешния ден следим и този опит да бъдат съживени традициите слагат извънредно доста въпроси, счита етнологът: " Ще би трябвало да стане дума за това кои тъкмо обичаи желаеме да възстановим. Дали тези, които гледаме през последните години на разнообразни фолклорни събори, които са претърпели голям брой трансформации или тези, които са разказани в остарялата етнографска литература. Обикновено на мен самата, повече ми се желае да видя нещата, които са разказани в книгите. Това няма по какъв начин дас е случи. Фолклорът към този момент не е този, който задава нормите и морала в обществото и няма по какъв начин да намерим оня остарял тип ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР