Светият Синод реши, че приема с радост дарения от Сръбската

...
Светият Синод реши, че приема с радост дарения от Сръбската
Коментари Харесай

БНТ: Името на македонската църква ще се реши с диалог с останалите църкви, синодът мълчи

Светият Синод реши, че приема с наслада дарения от Сръбската православна черква томос, с който се дава автокефалия на Православната черква в Република Северна Македония, съобщи Българска национална телевизия. 

Според обявата, сръбската черква е предложила въпросът за формалното име на църквата на Северна Македония да бъде решен в разговор с гръцкоезичните и останалите православни църкви.

Междувременно никой от формалните източници на БПЦ не е разгласил тази информация. На уеб страницата на патриаршията липсва обява по тематиката. Досега само Ловчанската епархия огласи решението на синода, само че там не се загатват елементи за механизма, по който ще се дефинира името на македонската черква.   

Припомняме, още в понеделник Faktor.bg заяви, че на свое съвещание Светият синод е решил да признае  за автокефална църквата на районен съд Македония, отказвайки същата чест на Украйна, с което извърши нарежданията на московската патриаршия.

От Светия Синод споделят, че ще назовават предстоятеля на църквата Северномакедонски архиепископ Стефан. Проблемът е, че Вселенската патриаршия одобри Македонската черква още веднъж под името " Охридска архиепископия " с изискването да не се употребява думата " македонска ". БПЦ обаче по исторически аргументи не е съгласна с името " Охридска архиепископия ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР