Светият Синод потвърди касирането на изборите за Сливенски митрополит и

...
Светият Синод потвърди касирането на изборите за Сливенски митрополит и
Коментари Харесай

Синодът отмени спорната наредба и касира изборите за сливенски митрополит

Светият Синод удостовери касирането на изборите за Сливенски митрополит и насрочи нов избор. Колкото до Синодът реши, че тя е неприложима към този миг и ще се разисква на предстоящ Църковен събор. По време на днешното съвещание на Синода имаше митинг и контрапротест от свещеници и миряни. Едните бяха " срещу " касирането на изборите, другите " за " наредбата на Синода.



От рано сутринта пред Синода стартира митинга на две групи миряни и свещеници от сякаш единната ни черква. Зорко ги охраняваше полиция и бяха разграничени от стоманени загради. Първите бяха най-вече от Сливенска епархия и желаеха изборът за Сливенски митрополит да не бъде касиран.



Снимки: Българска телеграфна агенция

" Да бъде признат този избор и за тези двама претенденти Синодът да се изкаже, не да се вменява, че би трябвало да се касира и да се организира нов избор с нова листа или пък да се одобри тази разпоредба, която ни лишава напълно от правото на избор и да бъде назначаем митрополитът ", сподели отец Стоян Кралев, Царево.



Втората група протестиращи беше докарана проведено с рейсове и беше със свещеници и миряни най-вече от Пловдивска епархия. Казаха, че са " за " новата разпоредба, само че ще поддържат всяко решение на Синода.



" Когато вземат единомислещо решение или единомишлено решение, те знаят повече от нас обстоятелства, знаят повече от нас условия и каквото и решение да вземат аз стоя зад това решение ", изясни отец Николай Величков, Ивайловградска духовна околия.

Протестът беше кротичък като или едната, или другата група протестиращи изпълняваха църковни песнопения. След три часа съвещание Синодът реши:

" Касирането на извършения на 18.02.2024 година епархийски избор за Сливенски митрополит е дефинитивно ",, представител на Светия Синод.

В рамките на три месеца митрополит Йоан ще би трябвало да провежда нов епархийски избор за Сливенски митрополит. Той ще извърши цялостна финансова проверка и ще ревизира дали описите на епархийските гласоподаватели дават отговор на условията. Против касирането са дали своят вот митрополитите Гавриил, Серафим и Даниил. Светият Синод взе и единомислещо решение за новата разпоредба.

" Определя, че наредбата за избиране на епархийски митрополити, призната на съвещание на Светия Синод на 24 февруари е неприложима към този миг ", сподели митрополит Кипиран.

Тя ще бъде прегледана от идващия Църковен събор. Двете групи протестиращи одобриха резултата от съвещанието друго.



" Дядо Николай сподели, че той е срещу касирането на този избор. А те единомислещо са решили, че би трябвало да бъде касиран... Ние имаме определен претендент в лицето на Йеротей ", сподели отец Петър, Сливенска епархия.

" Каквото реши Светият Синод, ние сме съгласни. Ние сме свещеници, ние почитаме нашата подчиненост... Не е канонично свещеници и миряни да гласоподават да избират митрополити ", счита отец Евгений Янакиев, Сливен.



Дали листата с достоизбираемите епископи ще е същата като през февруари, следва да забележим.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР