Светият Синод подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх

...
Светият Синод подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх
Коментари Харесай

Светият синод: Руската църква трябва да бъде отворена, но не зависи от БПЦ

Светият Синод поддържа изцяло писмото и дейностите на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит във връзка с Руската черква и показва вяра храмът да бъде отворен в най-скоро време, само че не е от компетенциите и пълномощията на Българската православна църква-Българска патриаршия да я отвори.

Това се споделя в позиция на Синода, който по-рано през днешния ден се събра на съвещание, с цел да разиска проблема с храма " Св. Николай Мирликойски Чудотворец ". Той беше затворен на 21 септември 2023 г. по искане на съветското Министерство на външните работи, откакто България експулсирала предстоятеля на съветската черква архимандрит Васиан и свещениците му поради " опасност за националната сигурност ". Това провокира възмущението на вярващи и редица мнения.

Руския дипломат у нас Елеонора Митрофанова упрекна ръководещите в опит да прекъснат отношенията сред " сестринските Руска и Българска православни църкви и братските връзки сред съветския и българския народ ".

На 25 септември патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът, назначи свещеници от София, които да поемат богослуженията в съветската черква и настоя тя да отвори порти, само че постройката остана затворена, защото е благосъстоятелност на съветското посолство. Тогава Светият Синод заяви, че Неофит е уведомил съветския патриарх и чака от посолството да отвори църквата. Последваха митинги, на които също се прикани храмът още веднъж да отвори порти.

На днешното съвещание Синодът подкрепи изцяло писмото на патриарха и изпращането му до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Синодът разпорежда на канонично-правната комисия при Св. Синод да изследва и проучва уставите за действие на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе. 

В уеб страницата на Българската патриаршия е посочено, че срещу решението на Св. Синод с изключително мнение е дал своя вот Видинският митрополит Даниил.

Преди съвещанието митрополитите от БПЦ-БП разясниха въпроса с Руската черква в София. Според Ловчанския митрополит Гавриил храмът е на Посолството, само че би трябвало да се прегледа Уставът от 2011. Той уточни, че се чака отговор и от съветския патриарх. Митополит Гаврил разяснява, че в миналото храмът е строен като посолска черква от Русия и по-късно " историята е известна, превратностите, само че в последна сметка тя в никакъв случай не е принадлежала на различен с изключение на на Русия и на съветското посолство ". Врачанският митрополит Григорий съобщи, че е належащо още веднъж да се служи в храма поради стотиците миряни, които желаят да се поклонят на Св. Серафим, а съгласно Пловдивския митрополит Николай към момента нищо не може да се каже по въпроса и би трябвало да се прегледат документите. Видинския митрополит Даниил също счита, че е рано да се приказва преди разглеждането на документите. Такова е и мнението на Доростолския митрополит Яков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР