Светият Синод на Руската православна църква одобри назначаването на нов

...
Светият Синод на Руската православна църква одобри назначаването на нов
Коментари Харесай

Новият "посланик" на руската църква в България идва от Минск

Светият Синод на Руската православна черква утвърди назначението на нов настоятел на подворието на църквата в София. Това на процедура е духовник, изпълняващ ролята на дипломат на РПЦ в България.

Архимандрит Филип, който заемаше поста от 2011 година насам, отива в ливанската столица Бейрут. Наследникът му е архимандрит Вассиан, който през август 2015 година стана представител на патриарх Кирил в Беларуската екзархия, а година по-късно - и настоятел на Покровския храм в Крупци в Минск.

Той идва в България в миг на напрежение, провокирано от преди малко завършилото посещаване на патриарх Кирил. Освен това Вассиан няма опит в работата с автокефална черква като българската. В Минск, където бе първото му предопределение зад граница, единственият по-сериозен проблем бе настояването на президента Александър Лукашенко да има повече духовници от беларуски генезис и медийните изявления от октомври 2010 година, че той евентуално е сондирал при Вселенския патриарх Вартоломей мнение за основаване на автокефална Беларуска православна черква, което незабавно бе отречено от неговия представител.

Историята на християнската черква на територията на днешна Беларус стартира в края на Х век, с цел да доближи към Първата международна война до над 3550 храма, 35 манастира и 3 духовни семинарии. След това тя е разгромена от болшевиките и някъде от 1943-1945 година до 1989г. остава единствено Минската епархия и алегорично наличие на духовници в институциите. Старото състояние да има Беларуска екзархия е възобновено на Архиерейски събор на РПЦ от октомври 1989г., т.е. още преди да се разпадне някогашният Съюз на съветските социалистически републики.

Архимандрит Вассиан получава и самобитно първо упътване от съвещанието на Светия синод. В оценката на визитата на патриарха в България се споделя, че " се акцентира значимостта на съхраняването на историческата памет за съветските воини, паднали за свободата на единоверния български народ ".

Николай Велериевич Змеев, както и рожденното му име, ще навърши 43 години на 25 март. Целият му живот е предан на работа в православното духовенство - през 1998 година приключва Московската духовна семинария, през 1999 година става духовник и приема име в чест на преподобния Вассиан Пертомински, а до края на същата година бива ръкоположен за иеродякон и иеромонах.

През 2002 година приключва Московската духовна академия със степен претендент по богословие и стартира да преподава антични и типичен езици в Семинарията. В продължение на над 10 години - от 2004 година до 2015 година, той е зам.-ректор по възпитателната работа в Академията и Семинарията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР