Светият синод на Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия

...
Светият синод на Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия
Коментари Харесай

Македонският митрополит Тимотей изрече силни думи за българската Църква-майка и отсече: Наслушахме се на сръбските приказки

Светият синод на Македонската православна черква /МПЦ/ - Охридска архиепископия одобри отчета за началото на договарянията сред църковните комисии на МПЦ и Българската православна черква /БПЦ/. Светият синод взе решение договарянията сред двете комисии да продължат. Това сподели представителят на МПЦ-Охридска архиепископия митрополит Тимотей след днешното съвещание на Светия синод в Скопие, съобщи БГНЕС.

На въпроса дали БПЦ публично е уведомила Цариградската патриаршия по отношение на тяхното искане БПЦ да бъде тяхна Църква-майка митрополит Тимотей сподели следното: " На 7-ми януари те отиват в Цариград по отношение на откриването на реставрирането на тяхната катедрала от времето на Екзархията " Свети Стефан " и по всяка възможност тогава ще приказват ".

БЛИЦ напомня, че преди време турският президент Реджеп Ердоган също заприказва за Желязната черква в Истанбул, само че това, което сподели касае и българският министър председател Бойко Борисов, че и съветския президент Владимир Путин .

" Предполагам, че тогава ще бъдат осведомени. От диалога, който имахме с тях разбрахме, че те са осведомени, само че какъв брой са осведомени в този миг не мога да ви кажа и не мога да приказвам от тяхно име ", сподели още

Тимотей и посочи, че идната среща ще бъде напълно скоро през месец януари.

" Искането ни е за приемане на автокефалност ", акцентира митрополитът.

По отношение на сръбските позиции по този въпрос Тимотей бе безапелационен: 50 години слушаме едно и също. Преди време споделих, че те не са единствените играчи в православния свят.

Днешното съвещание на Светия Синод на МПЦ-Охридска архиепископия се организира единствено няколко дни след първата среща сред представителите на двете комисии, която се организира в София. На нея участва персонално и главата на македонската черква архиепископ Стефан, който бе признат персонално от българския патриарх Неофит.

БЛИЦ напомня, че на 19 ноември тази година се случи нещо историческо като Македония изпрати писмо до България .

Медията ни напомня, че връзките сред Македония и България през днешния ден са много динамични. Първо македонският президент Георге Иванов в годишното си послание към нацията съобщи, че Македония и България са обречени да си сътрудничат . А преди към час стана ясно, че историческият миг за София и Скопие наближава все по-бързо .

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР