Светият синод на Гръцката православна църква е обсъдил на заседание

...
Светият синод на Гръцката православна църква е обсъдил на заседание
Коментари Харесай

Гръцката църква обвинява БПЦ в нарушаване на канона

Светият синод на Гръцката православна черква е разискал на съвещание в четвъртък решението на Светия синод на Българската православна черква да одобри молбата да бъде църква-майка на "схизматичната Македонска православна черква ".

Това заяви организация МИА, като се базира на гръцкия православен уеб страница ромфеа (romfea.gr), съобщи Българска телеграфна агенция.

Светият синод на Гръцката православна черква показва своето безпокойствие от обстоятелството, че по този метод Българската православна черква се намесва в юрисдикцията на друга православна черква - Сръбската.

Това е деяние, което опонира на канона и традициите на църквата, подценява водещата роля на Вселенската патриаршия и може би е начало на сложен процес на събитията, счита Светият синод на Гръцката православна черква, представен от МИА.

Припомняме, че Македонската черква е поискала да признае Българската като черква – майка.

„ Българската патриаршия да възвърне евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна черква като Майка Църква “, гласи писмо, признато от Светия синод на Македонската черква на 9 ноември, адресирано до Светия синод на Българската черква.

Впоследствие Светият синод единомислещо реши да спомага за установяването на канонически статут на Македонската православна черква, т.е., Българската православна черква да стане "майка " на македонската черква, оповестиха от Българската патриаршия.

Светият синод дефинира Синодална архиерейска комисия за договаряния с Македонската православна черква и останалите Поместни православни църкви.

Светият синод на Македонската православна черква - Охридска архиепископия благодари на българския патриарх Неофит и на Светия синод на БПЦ за решението.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР