Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП)

...
Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП)
Коментари Харесай

Св. Синод избира нов патриарх на 30 юни

Светият синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) на съвещанието си през днешния ден реши на 30 юни 2024 година да бъде призован Патриаршески изборен църковен събор за избор на нов български патриарх. Това се показва в известие, оповестено в уеб страницата на Българската патриаршия.

В него се осведоми, че е решено " да се изпрати окръжно до епархийските митрополити за подготовка и осъществяване на избори на делегати за Патриаршеския изборен събор в епархиите на 2 юни 2024 година ".  

На 20 юни тази година да бъде свикано преднамерено съвещание на Светия синод на съображение член 45, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП, на което да бъдат определени трима епархийски митрополити - претенденти за патриаршеския трон, които дават отговор на условията по член 40 от Устава на Българската православна черква - Българска патриаршия, е решено също през днешния ден от Светия синод.

Светият синод заседава през днешния ден, с цел да бъде определен наместник-предстоятел на БПЦ-БП, който в идващите четири месеца да управлява църквата, до момента в който бъде определен новият български патриарх. 

На днешното съвещание на Светия синод, според член 42, алинея първа от Устава на Българската православна черква за наместник-председател на Светия синод на БПЦ-БП единомислещо бе определен Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Това сподели пред публицисти по-рано през днешния ден в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е представител на Светия синод на БПЦ-БП.

Той посочи, че наместник-председателят на Светия синод ще извършва и отговорностите на Софийски митрополит.

На своето съвещание през днешния ден Светият синод дефинира и датите за осъществяване на каноничния избор за Сливенски митрополит, се показва в известие, оповестено на уеб страницата на Българската патриаршия. В него се оповестява, че се разпорежда на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски трон, да провежда епархийския избор за нов митрополит на Сливен на 19 май.

За 26 май се насрочва изборът за нов Сливенски митрополит, който по традиция е в параклиса в Синодалната палата в София.

Изборът на нов Сливенски митрополит ще е до три месеца, а на български патриарх - до четири месеца.

В послание от през вчерашния ден вечерта до клира и миряните на Пловдивската епархия Пловдивският митрополит Николай съобщи: " Не искам и няма да приема да бъда включван като претендент за патриаршеския трон в процедурите, които Светият синод на Българската православна черква - Българска патриаршия следва да организира в сходство с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо желание ще осведомявам и моите събратя - членовете на Светия синод ".

Няма по какъв начин да разясня изказването на митрополит Николай, всеки има свободна воля и това е негово персонално предпочитание, и негово виждане, което беше показано и в съвещанието на Светия синод, сподели по-рано през днешния ден пред публицистите в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е представител на Светия синод.

Попитан както ще стане, в случай че някой номинира по-късно митрополит Николай, представителят на Светия синод отговори: " Няма по какъв начин да се номинира, защото към този момент той си даде отказ от процедурата за патриаршеския трон ".

Според устава на БПЦ претендентите за патриарх би трябвало да са навършили 50 години и да са били отпред на епархия пет години. От сегашните 13 митрополити на БПЦ-БП деветима дават отговор на тези условия, като измежду тях е и Пловдивският митрополит Николай.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР