Светият синод избра единодушно Врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател.

...
Светият синод избра единодушно Врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател.
Коментари Харесай

Врачанският митрополит начело на БПЦ до избора на патриарх

Светият синод избра единомислещо Врачанския митрополит Григорий за собствен наместник-председател. Митрополит Григорий ще управлява и софийската епархия до избора на нов патриарх, който по право ще е и софийски митрополит. Новината заяви представителят на Светия синод - Старозагорският митрополит Киприан. Така Григорий ще управлява църквата в идващите четири месеца, до момента в който бъде определен новият български патриарх.
По-рано Пловдивският митрополит Николай изненадващо се отхвърли да бъде претендент за патриарх. " Обявявам и заявявам, че не искам и няма да приема да бъда включван като претендент за патриаршеския трон в процедурите, които Светият Синод следва да организира в сходство с нейния Устав ", написа митрополит Николай. Заедно с това той гневно атакува и всички, които са го атакували и през 2013 година след гибелта на патриарх Максим, и в този момент след кончината на патриарх Неофит.
" Няма по какъв начин да разясня изказването на митрополит Николай, всеки има свободна воля и това е негово персонално предпочитание, и негово виждане, което беше показано и в съвещанието на Светия синод ", сподели през вчерашния ден митрополит Киприан.
Според устава на БПЦ претендентите за патриарх би трябвало да са навършили 50 години и да са били отпред на епархия пет години. От сегашните 13 митрополити на БПЦ-БП деветима дават отговор на тези условия, като измежду тях е и Пловдивският митрополит Николай.
Втори ден продължи гладната стачка на сливенския духовник отец Иван против решението на Светия Синод дефинитивно да касира изборите за митрополит на Сливенска епархия.
Напрежението в Сливенска епархия породи след касирането на изборите за епископ, провели се през месец февруари, при който с 26 гласа „ за “ свещеници и миряни класираха свещеник Йеротей пред свещеник Михаил, който завоюва 22 гласа. Заради тъжби по обвиняване за сговор сред делегатите Светия Синод касира изборите.
Отец Иван още веднъж прикани митрополитите да дойдат в Сливен, с цел да си простят греховете и дружно да търсят решение на основаната обстановка. По-рано той назова Светия Синод проведена незаконна група, а църквата - изпразнена от наличие. Протестиращият духовник разяснява, че ерес в църквата няма, само че има разделяне.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР