Светият престол реагира още в първите часове на трагичната новина

...
Светият престол реагира още в първите часове на трагичната новина
Коментари Харесай

Папата призова за мобилизация за възстановяване на "Нотр Дам"

Светият трон реагира още в първите часове на трагичната вест от Париж.
В особено изказване от Ватикана обявиха, че научават новината " с потрес и дълбока горест ".

Говорителят на Ватикана Алесандро Джизоти съобщи още, че " Папа Франциск е със Франция и моли се за френските католици и за парижани ", като насочва молитвите си към всички, които се пробват да се оправят с трагичната обстановка.

Трагедия се случи в седмицата на Христовите премеждия и идващото Възкресение. Очаква се папа Франциск през тази буйна седмица да оправи специфични молебствия за френския народ.
Светът e подготвен да помогне за възобновяване на " Нотр Дам " Световни звезди предложиха помощ и средства в размер на милиони евро
Личности от целия свят изрекоха съпричастност към Франция и Парижката Света Богородица. Папа Франциск прикани за всеобща готовност за възобновяване на катедралата.

„ Папа Франциск показва своята тъга и съпричастност към жителите на Париж, към католиците във Франция и ги твърди в своята духовната близост”, уточни представителят на Ватикана.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни прикани евродепутатите да дарят днешните си заплати за Нотр Дам.

Заставаме зад френския народ, зад Франция. Тази рана няма скоро да зарасне, означи той.

Изгарянето на катедралата Нотр Дам още веднъж ни накара да осъзнаем, че сме обвързани с нещо по-важно и по-дълбоко от договорите, означи и Доналд Туск – ръководител на Европейския съвет.



Британският кралски двор реагира в Туитър. „ Моите мисли и молебствия са с поклонниците на катедралата и с цяла Франция в това мъчно време”, написа кралица Елизабет II.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че е надълбоко потресена от опустошаването на признака на Франция и на европейската просвета.

България даде обещание помощ, като министър председателят Бойко Борисов означи, че страната ни може да изпрати реставратори в Париж.

Снимка: btvnovinite.bg

Съпричастност пристигна и от Холивуд. Актрисата Салма Хайек беше една от първите реагирали в Инстаграм.

" И аз съм шокирана и изпитвам горест, гледайки по какъв начин хубостта на Нотр Дам се трансформира в пепел. Обичам те, Париж! ", написа актрисата.

Съпругът й - милиардерът Франсоа-Анри Пино, даде обещание 100 милиона евро помощ за възобновяване на катедралата. Друг френски магнат - Бернар Арно, също съобщи подготвеност да подари още 200 милиона евро за Нотр Дам.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР