Свети Юлиан, син на сенатор езичник и майка християнка, се

...
Свети Юлиан, син на сенатор езичник и майка християнка, се
Коментари Харесай

Св. мъченик Юлиан Тарсийски

Свети Юлиан, наследник на сенатор богохулник и майка християнка, се родил в киликийския град Аназарв. След гибелта на мъжа си майката на свети Юлиан се преселила в град Тарс в същата провинция. Тук тя кръстила Юлиан в християнската религия и го възпитавала, като го учела дружно с книжовното образование на истините на вярата и разпоредбите на християнското благочестие.

Когато Юлиан станал на 18 години, император Диоклетиан подигнал мощно гонение против християните. Заедно с други християни бил взет и свети Юлиан и заведен на съд при хегемона Маркиан. Но нито жестоките изтезания, нито заканите, нито обещанията за блага и почести не могли да склонят благочестивия младеж да принесе езически жертви и да се отхвърли от Христа. Цяла година водили Юлиан по разнообразни градове в Киликия, като го подлагали на всички места на изтезания, само че той - сходно на елмаз, оставал неотстъпчив в изповядването на Иисуса Христа. Когато довели Юлиан в град Егея, нечестивите езичници принудително отворили устата на светия страдалец и слагали идоложертвено месо и кръв, тъй като желали с нечестивите жертви да осквернят чистия и свят Христов раб. След това свети Юлиан бил хвърлен в тюрма. Тук пристигнала при него благочестивата му майка, която на всички места го съпътствала и умолявала Господа да укрепи сина в неговия мъченически героизъм. Когато мъчителите задържали майката на свети Юлиан и я изправили на съд, тя помолила хегемона да разреши в продължение на три дни да посещава сина си в тъмницата, с цел да го убеди да се поклони на идолите. Хегемонът разрешил свободно да отива при него. Тя прекарвала там дни и нощи и с майчинска обич беседвала с него, със сълзи го увещавала да претърпи до дъно краткотрайните мъчения, с цел да се сподоби от Господа с безконечни богатства в царството на мъчениците.
 Почитаме паметта на Св. Наум Почитаме паметта на Св. Наум
На 20 юни православната черква празнува паметта на св. Наум Охридски. Той е най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий и с...

След като минали три дни, довели свети Юлиан дружно с майка му на съд пред хегемона. Като мислел, че майката към този момент е уговорила сина си да принесе идолски жертви, хегемонът почнал да я хвали, само че тя намерено и храбро изповядала името на Иисуса Христа и изобличила езическото безбожие. Също и свети Юлиан храбро изповядвал и прославял Иисуса Христа - Единия същински Бог, и изобличавал езическото многобожие. Тогава ядосаният хегемон заповядал да мъчат и двамата. На майката на светеца - след доста изтезания - отсекли стъпалата на нозете, с които вървяла след сина си, до момента в който го следвала от Тарс. Светия страдалец поставили в чувал, цялостен с пясък и с всякакви отровни влечуги, и го хвърлили в морето. Така приключил своите премеждия свети Юлиан. След няколко дни умряла в премеждия и неговата благочестива майка и двамата получили венеца на успеха от Христа Бога.

Тялото на свети Юлиан било изнесено от вълните на брега, където го намерила една благочестива вдовица от Александрия и с чест го погребала. Впоследствие светите мощи на Юлиан били пренесени в Антиохия. Свети Иоан Златоуст, до момента в който бил презвитер в Антиохия, уважил паметта на светия страдалец Юлиан с похвално слово.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР