Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като

...
Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като
Коментари Харесай

Вярата: почитаме преподобния Василий Изповедник

Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като оставил света с неговите съблазни, той постъпил в манастир и добродетелно водил монашеско житие.

Когато настанало гонение за светите икони, свети Василий мъжествено се съпротивлявал на иконоборците. За това той бил арестуван и бил предаден на доста мъчения; само че все пак той отхвърлил еретическото обучение на иконоборците и дружно със свети Прокопий отстоявал истината до проливане на кръв. Стъргали цялото му тяло, сходно на преподобния Прокопий; след това го затворили в тюрма, където се мъчил дълго време - до гибелта на нечестивия цар.

След гибелта на мъчителя преподобният Василий бил пуснат дружно със свети Прокопий и с другите изповедници и живял, както и преди, в постнически писания, като обърнал мнозина към православната религия и като ги наставил в добродетелното житие. След няколко години богоугоден живот той се сподобил с блажена кончина и с молитва, признателност и неизказана наслада отишъл при Господа, Когото възлюбил от ранно детство*.

* Свети Василий умрял към 750 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР