Свети Валентин е колкото хубав, толкова и скъп празник, особено

...
Свети Валентин е колкото хубав, толкова и скъп празник, особено
Коментари Харесай

Свети Валентин е: 80 срещу 200 лв. за букет или подарък? Ето къде в страната е най-скъпо

Свети Валентин е колкото прекрасен, толкоз и безценен празник, изключително в последните години. Цените варират, по отношение на това на какво тъкмо желаеме да заложим и по какъв метод желаеме да зарадваме половинките си. Репортерите на " Фокус " из страната ревизираха по какъв начин се движат цените на самия празник и с какъв брой са се повишили.

София

Традиционно на свети Валентин влюбените си разменят картички с любовни послания, разнообразни дарове, а най-актуалният подарък за деня на влюбените е букет от красиви цветя. Проучване на медията ни сподели, че около празника се следят огромни разлики в цените на цветята в зависимост от местоположението на комерсиалния обект.

Цветарниците в столичните молове вършат усещане с извънредно високи цени - към 80 лева за приблизително голям букет, до момента в който същия, може да бъде открит по пазарите за цена към 30 лева Стойността на букет със същите размери в цветарските магазини е към 50 лева, което е със доста по-малка надценка, от колкото тази в комерсиалните центрове.

Търговците на цветя споделиха, че към 20% от хората са подготвени да отделят по-висока сума за цвете на 14-ти февруари, а бюджетът, който отделят множеството клиенти е към 30-50 лева, макар че огромна част се пробват да създадат по-бюджетен избор.

Букетите на пазара стартират от 10 лева и стигат до 60 лева. 

Велико Търново

Сред най-предпочитаните дарове от мъжете във Велико Търново са цветята, балоните и плюшените играчки – главно под формата на сърца. Цените стартират от 5 лева и доближават до над 200 лева, като още веднъж водеща е размера на подаръка. Розите – най-предпочитаните цветя за 14 февруари - костват с 2-3 лева повече в сравнение с през 2022-а и се продават за 7-9 лева за брой. Балоните пък се търгуват за към 5-15 лева, като тези с хелий може да са и малко по-скъпи. 

Казанлък и Стара Загора

Розите са най-предпочитаните цветя за днешния 14-ти февруари, съобщи кореспондент на  " Фокус “ . Царицата на розите са търгува на цена от 5-6 лв. за брой, като няма покачване в сумата за последната седмица. Най-търсен е аленият цвят, който символизира любовта и пристрастеността, само че има мъже, които избират и бели рози, които са знак на чистотата. 

Други цветя, които постоянно се търсят на Свети Валентин са лалетата. Тяхната цена е по-ниска и може да бъде закупен букет от пет броя за към 10-12 лв. с включена декорация. Някой търговци избират и по-модерни аранжировки с дребни плюшени мечета или червени балони под формата на сърца. Тяхната цена варира сред 30 и 60 лв., според от типа и броя на включените детайли.

Разбира се, в огромните верига магазини могат да бъдат открити цветя на доста по-ниски цени. Например един брой роза за 1,99 лв., букет от девет рози за 4,49 лв. или от седем лалета за 4,99 лв.. Все още има и промоции на букет и бонбони или букет и ягоди за към 8 лв..

Ресторантьорите в Казанлъшко споделят, че няма фрапантна разлика в цените на кувертите в заведенията тази година спрямо предходната и точно поради това към този момент не могат да се намерят свободни места. Повечето заведения за хранене имат особено подбрано меню, включващо 50 грама корав алкохол, чаша вино, минерална вода или безалкохолно, салата, предястие, главно ядене и парче торта или различен десерт. Цените им приблизително са към 55 лева, като има и по-скъпи разновидности с по-артистични менюта. 

Хотелите и къщите за посетители в област Стара Загора също са заети. Цените им варират според от мястото за настаняване, какво предлага и какъв брой звезди е. Обикновено еднодневният пакет се търгува на цени от 190 до 250 лв..

Благоевград

От 5 до 50 лева заплащат благоевградчани за цветя на Св. Валентин.

Ръст в цените на цветята в Благоевград, регистрират търговците към празника на любовта и виното. Гери Асенова, която е притежател на цветарски магазин в Благоевград и е към този момент на пазара от 22 години разяснява за медията ни, че нарастването в цените е обикновено и се случва всяка година преди 14-ти февруари и 8 март, когато означаваме Деня на дамата.

" Определено има нарастване, усеща се и при нас търговците на цветя. През годините чак подобен скок в цените няма, само че постоянно преди Св. Валентин и 8-ми март има нарастване. С годините съм се убедила, че хората, които желаят да купят цветя го вършат. Вместо 5 или 10, мъжете ще купят едно, само че ще уважат дамите до себе си. Както се споделя имаме цветя за всеки джоб. Има по – евтини, има по – скъпи, само че най – значимо е да уважиш индивида до себе си “, сподели още Гери Асенова.

Репортерската ни инспекция сподели, че фактически в цветарските магазини и огромните търговски вериги могат да се открият цветя на разнородни цени. Розите, според от цвета им, варират от 4 до 7 лева, като по – високата цена е за рози, които са третирани по специфичен метод и са с разнообразни от общоприетите цветове като да вземем за пример сини, розови и шарани.

Букетите, които също се търсят доста в днешния празничен ден стартират от 10 – 15 лева, достигайки до 30 – 50 лева.  

Бургас

Червените рози остават най-предпочитаните цветя, които избират бургазлии за Деня на влюбените - 14 февруари. Царицата на цветята тази година се продава на цена сред 5 и 6 лв. за брой. Според търговците забележителна смяна в цената ѝ напоследък няма, по-слаб интерес от страна на клиентите обаче регистрират те. 

Като една от евентуалните аргументи за това акцентират повишението в цените на стоките и услугите в страната през последните месеци.

" Не е както преди. Причините в действителност може да са разнообразни - не е единствено до цените, само че сигурно преди се купуваше повече " ; " В предходни години тук се извиваха опашки за букети, досега сме продали едвам 10 " ; " Освен рози, хората избират и лалета за Свети Валентин, само че сигурно преди продавахме повече и от тях ", обявиха те. 

Смолян

Смолянчани означават по-скромно празникът на любовта Св. Валентин тази година. Търговците споделят, че жителите на родопския град купуват алегорични дарове за своите половинки, само че го вършат от сърце и с огромно предпочитание.

Цветята са непроменяемо свързани с празника. В Смолян обаче множеството мъже, решили да зарадват обичаната си с букет, купуват подобен от огромните вериги магазини, където цените са много по-ниски. Там една роза може да се откри на цена от 2 лева, до момента в който в дребните цветарски магазини, тя е сред 6 и 10 лева, според от опаковката. Букет рози в комерсиалните вериги се продава за 4,49 лева, а лалетата са по 5 лева Пищните букети с повече декорация и цветя в дребните магазини доближават до 30, а от време на време и 50 лева, в случай че са с повече стръкове цветя.

Сред най-търсените дарове в Смолян, съгласно търговците, са плюшените мечета във всичките им вариации. Цените при тях са от 10 до 56 лева, според от размера на играчката. Търсени са и така наречен любовни чаши, които са основани особено за празника и имат разнообразни послания и сърца. Цените им са преференциални от 7 до 10 лева за брой.

Още от края на предходната седмица пък хората купуват и сладкиши за празника. Много търсени са тортите с форма на сърце, които са сред 29 и 35 лева За тези с по-скромни благоприятни условия се оферират и десерти под форма още веднъж на сърце, които се продават на цени от 3 до 6 лева Търсени са и шоколадовите бонбони и най-много тези в тематични опаковки за празника, които са на цени сред 7 и 20 лева

Заради двойния празник, се търси и виното. Цените му варират от 5 до 40 лева за бутилка, според от марката и качеството на напитката.

Кюстендил

Шоколад, вино и цветя. Това са най-купуваните артикули, в композиция като подарък в самия ден на Свети Валентин в Кюстендил. 

Символът на празника – алената роза, към този момент е с 1 лев по-скъпа. Един филиз от ароматното цвете се продава на цена от 7 лв., а най-високото й качество стига до 10 лв. за брой. 15 лв. е кошничка с цвят от лилиуми, 10 лв. е цената на орхидеите, а саксия от разноцветните циклами е оценена на 12 лв..

Плодовете на любовта – ягодите, са с цена от 10 лв. за кг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР