Свети Теодор Тирон живял в края на III и началото

...
Свети Теодор Тирон живял в края на III и началото
Коментари Харесай

Кого почита църквата днес

С вети Теодор Тирон живял в края на III и началото на IV век. Бил боец в частите на новопостъпилите в римската армия, откъдето е и прозвището му (от латински " тирон " - новобранец). 

Служил е в град Амасия в Северна Мала Азия. По времето на императорите Максимиан и Галерий почнало гонение на християните. И когато военачалникът на Теодор научил, че той е християнин, го извикал и се опитал да го разубеди, и да се съгласи да принесе жертва на идолите. Доблестният боец без съмнение декларирал, че за нищо на света няма да се отхвърли от своята религия. Последвали разнообразни мъчения, само че те не го сломили. Държали го дълго в пандиза и макар многото изтезания, Теодор не се отрекъл от Христос. Накрая бил хвърлен в нажежена пещ и починал измежду пламъците. Това станало на 17 февруари 306 година

Преподобният Роман Търновски живял през XIV век. Бил роден в знатно семейство в българската столица Търново. Станал духовник в обител край града и търсел добър преподавател в духовния живот. Затова, когато преподобният Теодосий Търновски пристигнал в столицата от манастира на свети Григорий Синаит, Роман го помолил да отиде с него в Парория (в граничните южни български земи). 

Свети Григорий го приел в своето приятелство и Роман останал няколко години, като изпълнявал послушания и се учел на висока нематериалност. А времената били смутни и след гибелта на свети Григорий двамата български подвижници Теодосий и Роман отишли на Атон, и сетне се открили в планината край село Кефаларево (сега Килифарево), където при тях пристигнали още монаси и основали манастир. 

Тук преподобният Теодосий развил своята просветна и духовна активност, а свети Роман бил пръв негов възпитаник и помощник. След кончината на учителя си в 1363 година, Роман станал свещеник на обителта и траял духовното дело. Упокоил се на 17 февруари 1370 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР