Свети Равула се родил в град СамосатРечник. Образованието си получил

...
Свети Равула се родил в град СамосатРечник. Образованието си получил
Коментари Харесай

Св. преподобни Равула

Свети Равула се родил в град СамосатРечник. Образованието си получил под управлението на един фамозен академик мъж на име Варипсав. Водейки благодетелен живот от ранна възраст, като достигнал пълноправие, преподобният приел монашество и избрал невероятни подвизи. Подобно на свети оракул Илия, той обитавал планините и пещерите и по метод на живот подражавал на свети Йоан Кръстител.
След известно време преподобният дружно с други монаси отишъл във ФиникияРечник и подвизавайки се там, привлякъл вниманието към себе си със своите високи добродетели, тъй че скоро, макар желанието си, станал прочут. Получил парична помощ от император ЗенонРечник, със съдействието на Беритския свещеник Йоан той построил на едно място измежду планините огромен манастир и го населил с монаси. В покрайнините на манастира живеели голям брой ревностни езичници. Преподобни Равула и живеещите с него монаси, уподобявайки се на светите апостоли Павел и Варнава, а също и на Петър и Йоан, почнали да изобличават техните заблуждения, както и да им дават директиви във вярата, и скоро привели всички към знание на Истинния Бог. Това било първото славно действие на преподобния.
След гибелта на император Зенон ръководството на империята поел император Анастасий. Преподобни Равула отишъл в Константинопол и със своите усърдни молби постигнал това, че императорът му отпуснал нова парична помощ, която била използвана от него за построяването на втори манастир. Впоследствие той построил и други манастири на разнообразни места.
Свети Равула постоянно бил старателен във всяко положително дело, мирен, милосърден, филантроп, в никакъв случай не се поддавал на яд и към всички се отнасял благожелателно. И когато дяволът, възбуждайки пристрастености, влизал в битка с него, той, познавайки в съвършенство и разбирайки Свещеното Писание на Ветхия и Новия Завет, му противопоставял словото Божие, и делата на благочестието, и с това прогонвал съперника от себе си.
Преподобният живял до времето на царуването на Юстиниан Велики, който построил популярния храм " Света София " в Константинопол. Достигнал осемдесет години, един път той чул глас от небето, който му споделил: „ Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя " (Мат. 11:28), и скоро, след малко боледуване, отишъл при Господа.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР