Свети мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска. Възпитан бил

...
Свети мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска. Възпитан бил
Коментари Харесай

Св. мъченик Евпсихий Кесарийски

Свети страдалец Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска. Възпитан бил още от детство в духа на християнската религия. Той бил човек богат, благороден и уважаван от всички. Когато достигнал пълноправие, той се оженил. Денят на сватбата му съвпаднал с годишния празник в чест на езическия кумир Фортуна (щастие).
По това време управлявал император Юлиан Отстъпник (361–363 г.). Когато посещавал града, той всякога правил тържествено жертвоприношение в капището на този кумир. На неговия образец подражавали всички езичници. Те търсели разнообразни мотиви да правят тържества в чест на този господ. През време на сватбеното пиршество Евпсихий забелязал огромни тълпи от езичници, които отивали към капището за жертвоприношение. В сърцето му пламнала свещена ревнивост по Бога. Той взел със себе си няколко християни, отишъл и счупил идола и разрушил капището.
За тази му постъпка незабавно съобщили на императора. Евпсихий знаел какво го чака. Затова раздал парцела си на бедните и посредством пост и молебствия почнал да се приготвя за идния му страдалчески героизъм. Като разбрал за станалото в Кесария Кападокийска, Юлиан бил обзет от огромен яд и решил да отмъсти освен на Евпсихий, само че и на всички християни в целия град. Жителите на Кесария той обложил с огромни налози, лишил града от привилегиите, които имал като основен град на региона и изискал неотложно да бъде обновено разрушеното капище. Евпсихий бил подложен на страшни мъчения. Окован във вериги, той бил хвърлен в тюрма. Често го извеждали и грубо го мъчели по разнообразни способи. Той обаче мъжествено понасял всички премеждия и твърдо изповядал вярата си в Христа Иисуса. Дълго време траяли тези изтезания, само че мъченикът останал хладнокръвен в своите християнски убеждения. Най-после той бил посечен с меч. Идолското капище обаче не било въста-новено, тъй като император Юлиан отпътувал на война с персите и повече не се върнал в Кесария Кападокийска, а по-късно върху гроба на мъченика бил повдигнат превъзходен храм.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР