Свети Лазар бил българин от село Дебел дял, което отстои

...
Свети Лазар бил българин от село Дебел дял, което отстои
Коментари Харесай

Свети мъченик Лазар Български

Свети Лазар бил българин от село Дебел дял, което отстои на 14 километра от гр. Габрово. Още като момче той оставил родното си място и отишъл в Мала Азия. В селото Соми той бил нает за пастир, само че като християнин провокирал омразата на турците срещу себе си и някой се турски властник го хвърлил в тюрма.
След дълги изтезания и жестоки мъчения, които Лазар мъжествено понасял заради огромна обич към Христа, той бил погубен на 23 април 1802 година на 28-годишна възраст.
Господ го приел във безконечните Свои обители и го рославил на небето и на земята: над мощите на св. Лазар ставали доста чудеса. За него било написано житие и била формирано работа в негова чест, които съгласно разказа на проф. Иван Шишманов се намирали в частна библиотека на приснопаметния йеромонах Неофит Рилски, само че които в този момент се намират в неопределеност. Образът му е изписан в цялостен растеж в параклиса на Рилския манастир “Свети Архангели”, гдето е означено и родното му село Дебелдял.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР