Свети Кир бил роден през втората половина на ІІІ век

...
Свети Кир бил роден през втората половина на ІІІ век
Коментари Харесай

Празник е! Кого почита църквата днес

Свети Кир бил роден през втората половина на ІІІ век в град Каноп, Египет, и се прочул като популярен доктор в тогавашната столица Александрия. Той бил добър християнин и лекувал с огромен триумф разнообразни заболявания, само че от никого не взимал заплащане за своите писания. Затова след това бил наименуван безсребърник. Използвал срещите си със страдащи от разнообразни заболявания хора и въодушевено им говорел за учението на Иисус Христос и апостолите. Препоръчвал да лекуват освен телесните си заболявания, само че и заболяванията на душата - греховете, които предизвикват премеждия на тялото и още по-тежки премеждия на душата. Мнозина от излекуваните ставали християни.

А когато почнало гонението при император Диоклетиан, лекарят Кир избягал в Арабската пустиня. Там станал духовник и траял да лекува гратис. Заради огромната му нравственост Бог му дал и подарък на чудотворство. Нямало болест, която той да не можел да излекува в името на Христос. Славата му растяла всеки ден и голям брой хора приемали християнството. Тази популярност стигнала до Йерусалим, където бил пристигнал от Едеса, Сирия, боецът християнин Йоан. Щом чул за лекаря Кир и чудните му каузи, Йоан отишъл, намерил го и станал негов възпитаник и старателен имитатор в добродетелите.

Скоро обаче Кир научил, че в родния му Каноп била затворена поради вярата си майката християнка Атанасия и дъщерите й - Теодота, Теоктиста и Евдоксия. Кир и Йоан решили да отидат в Египет и да ги поддържат в подвига им. Там двамата лечители безсребърници незабавно били хванати и измъчвани за да се откажат от вярата си. Но те твърдо понасяли мъченията. Пред очите им били обезглавени Атанасия и девойките, за които те се застъпили. А на 31 януари 392 година били посечени също Кир и Йоан. Житието на всички тези мъченици написал свети Кирил Александрийски.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР