Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името

...
Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името
Коментари Харесай

Празнуваме Игнажден

Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му има латински генезис, непокътнатите нищожни сведения за него сочат, че той е с източно родословие. Твърде евентуално е да е юдей, защото от ранна възраст е общувал с някои от апостолите – Петър, Йоан или Павел, който евентуално го е кръстил. Според благочестиво поверие той е това дете, което Иисус Христос показал, до момента в който апостолите спорели за състезание, повикал го и го прегърнал, като споделил:

" Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И, който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема. " (Мат. 18:2-5)

Свети Йоан Златоуст обаче, който прекарал част от служението си в Антиохия, в похвалното си слово за светеца загатва, че той не е виждал персонално Христос. Според текста на " Мъченичеството на Свети Игнатий " той е бил " ученикът на Свети Йоан ". Така, че евентуално е познавал и други от апостолите.

Свети Игнатий бил свещеник на Антиохия в продължение на 40 години. Мъдро управлявал паството си, без да жали писания и грижи. Усърдно проповядвал Божието слово и мнозина довел до знание на Христос. Паството наричало своя свещеник Богоносец, тъй като той самият казвал, че носи в сърцето си Бога. В акта на мъченичеството му се загатва, че е бил " мъж апостолски във всичко " и че " грижливо управлявал църквата в Антиохия ", както и че я превел през гоненията на император Доминициян. Според църковния историк Евсевий Кесарийски Игнатий е третият свещеник след свети деятел Петър и Еводий. Той пръв въвел пеенето на божествените песни от два хора (антифонно пеене), което след това било признато и от другите християнски църкви.

Посланията на свети Игнатий са написани небрежно на път за Рим. В малоазийския град Смирна написа обръщение до ефеската, магнезийската, римската и тралийската черква, а от град Троада изпраща послания до филаделфийската, смирненската черква и до Поликарп, свещеник на Смирна.

През 107 година умира страдалчески в огромен цирк в град Рим, раздран от зверове.

Eднажден - началото на Новата година за прабългарите

Още от ПРАЗНИЦИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР