Свети Атанасий Велики е една изключителна фигура. Това каза в

...
Свети Атанасий Велики е една изключителна фигура. Това каза в
Коментари Харесай

Георги Тодоров: В днешно време фигури като Свети Атанасий не са толкова наяве

Свети Атанасий Велики е една изключителна фигура. Това сподели в предаването " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ богословът Георги Тодоров. Той е един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата и се приема за първия пропагандатор в Европа на зародилото в Египет монашество. За тези си каузи той е възвеличен още от ранното християнство като " Велики “.

" Преди да стане патриарх Александрийски с него се случват чудни неща. Още като дете той кръщава друго дете по време на игра, по всички правила на църквата. По -късно става персонален секретар на патриарха и по този начин поема пътя на църквата от ранно детство. Той отива още като дякон на Вселенски събор дружно с тогавашния патриарх на Александрия. Там Атанасий бил най-младият дякон и се проявил като изключителен богослов против ереста.

В днешно време такива фигури не са толкоз нескрито ", сподели Тодоров.

Може да има по места такива, със мощен темперамент и благодетелен живот, но не толкоз видни. Атанасий става най-младият патриарх и бива подобен цели 43 години. През това време той се опълчва против редица императори и затова е бил гонен  и преследван. Но след всяко изгнаничество се е прибирал все по-силен и по-силен, на " бял кон ". 

" Знаем, че националните празници винаги са свързани с природата, земеделието, скотовъдство и сезони. Това са остарели езически практики и поверия и църквата ги толерира. Слънцето напредва и зимата отстъпва и по тази причина народът е прилепил неговата фигурата на Свти Атанасий като повелител на зимата, който прогласява, че зимата си отива, вижда и се края. На този ден се празнува краят на зимата в сезонния смисъл. Има и други поверия, свързани с заболявания - против чума, шарка и така нататък На този ден се колят черни кокошки срещу чума и синя пъпка. Народните поверия постоянно са свързани с такива поверия против злото и заболяванията. Те в тази ситуация нямат даже алегорична връзка с него, а са се насложили календарно

Практика е на този ден да се подготвя кокошка с ориз, която се раздава на съседи и близки срещу заболявания. Правят се и люлки, играят се хора. Тези люлки са един вид очакване на лятото ", описа още богословът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР