Светата ни църква почита паметта на Свети апостол Ермий и

...
Светата ни църква почита паметта на Свети апостол Ермий и
Коментари Харесай

Днес почитаме светец, пред когото огънят и отровата били безсилни

Светата ни черква уважава паметта на Свети деятел Ермий и на Свети страдалец Ермей на 31 май.
Във време на гонението, повдигнато против християните при царуването на нечестивия римски император Антонин (138–161), за преследването на християните бил назначен от императора придворен на име Севастиан. Като пътувал от Киликия за Кападокия, той срещнал в Комана боец на име Ермий, към този момент прошарен дъртак, който бил християнин, набожен в Единия същински Бог и водещ благодетелен живот. Велможата споделил на Ермий, че християните би трябвало да принесат жертва на римските богове и изискал от Ермий да направи това, като му заречен огромни почести. Свети Ермий не се подала на съблазните. Тогава Севастиан заповядал да хвърлят камъни върху лицето на светията, по-късно да го бият през устата и да одерат кожата на лицето му. След това наредил да възпламенят пещ и да хвърлят Христовия страдалец в нея. След три дни отворили пещта и намерили светията жив и изцяло незасегнат, защото огънят не се бил и докоснал до неговото тяло.
После князът заповядал на един баяч и вълшебник да даде отрова на Ермий. А светият, откакто се помолил на Бога, изпил отровното пиво, без по никакъв начин да пострада, според думите на Христа Господа: "ако изпият нещо смъртоносно, няма да им повреди " (Марк. 16:18). Смаяният баяч се признал за надвит и приел Христа, за което бил обезглавен. След това мъчителят заповядал да хвърлят светеца в казан, цялостен с врящо масло. Но котелът незабавно изстинал, а врящото масло се трансформирало в прохладна роса. Накрая палачите ослепили Ермий, обесли го с главата надолу и го оставили да виси в продължение на три дни, само че то не умирал. Накрая вбесеният Севастиан самичък отрязал главата му.
Християните взели неговото почтено тяло и го погребали в Кападокия, на мястото, наричано Комана. Тук посредством честните мощи на мъченика се направили доста чудеса и се подавали разнообразни изцеления.
Свeти Ермей е един от Седемдесетте апостоли на Иисуса Христа. Споменат е в Посланието на св. ап. Павел до Римляни (Рим. 16:14). Бил е свещеник във Филипопол (Пловдив), както това се вижда от описите на Седемдесетте апостоли, приписвани на Свети Иполит Римски и Доротей Тирски. Той приключил страдалчески живота си през 166 година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР