Светът трябва да направи повече, за да намали дълговата тежест,

...
Светът трябва да направи повече, за да намали дълговата тежест,
Коментари Харесай

Папа Франциск: Светът трябва да направи повече, за да избегне бедността и отчаянието

Светът би трябвало да направи повече, с цел да понижи дълговата тежест, пред която са изправени страните с ниски приходи, за да избегне навлизането им в цикъл на беднотия и обезсърчение, сподели папа Франциск в сряда, представен от Ройтерс.

Глобалните равнища на дълг доближиха връх от 313 трилиона $ през 2023 година, като разрастващите се стопански системи доближиха нов връх за съотношението на дълга към техния БВП, съгласно изследване, оповестено по-рано тази година.

Обръщайки се към конференция във Ватикана по отношение на изключителната дългова обстановка в Глобалния юг, папа Франциск сподели, че казусът предизвиква " бедност и страдалчество " на милиони хора по света.

" За да се опитаме да прекъснем цикъла на финансиране на дълга, е належащо да създадем многонационален механизъм... който да вземе поради световния темперамент на казуса и неговите стопански, финансови и обществени последствия ", сподели той.

Дълго време този израз в действителност означаваше страни, които заради беднотия и уязвимост не могат да водят независима политика. Но нещо се промени...
През 2020 година 20-те най-големи стопански системи в света се споразумяха за " Обща рамка ", с цел да улеснят процеса на преструктуриране на дълга и да оказват помощ на бедните страни да се изправят на крайници, само че напредъкът е муден.

На Замбия бяха нужни съвсем четири години, с цел да се измъкне от банкрут, оставяйки някои тежки уроци за по-богатите народи за това по какъв начин се е показал техният толкоз прехвален проект за облекчение на задължения.

Понастоящем няма всеобхватно интернационално право, уреждащо интернационалните банкрути.

" Липсата на подобен механизъм благоприятства манталитета " всеки за себе си ", където най-слабите постоянно губят ", сподели папата, който е роден в Аржентина, страна, която е просрочила дълга си три пъти през този век.

" Нито едно държавно управление не може морално да изисква хората му да страдат от ограничения, несъвместими с човешкото достолепие ", добави той.

Римокатолическата черква е оповестила Света година или празник през 2025 година - едно от най-важните времена в календара на Църквата - и папата към този момент прикани богатите страни да отбележат събитието, предлагайки облекчение на дълга на бедните народи.

Присъствайки на конференцията във Ватикана, икономистът Джоузеф Стиглиц, притежател на Нобелова премия, сподели, че пандемията от COVID-19 и войната в Украйна са предизвикали огромен потрес на международната стопанска система, тласкайки света към " прага " на нова рецесия на държавния дълг.

" Имаме потребност от юбилейно преструктуриране на дълга и пренареждане на нашата световна икономическа архитектура, с цел да сме сигурни, че това няма да се случи още веднъж ", сподели той.

Глобалната акция " Юбилей 2000 " докара до отменяне на задължения на бедните страни в размер на 130 милиарда $ сред 2000 и 2015 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР