Светът стигна нов рекорд в броя на заразените с COVID

...
Светът стигна нов рекорд в броя на заразените с COVID
Коментари Харесай

Светът отбеляза нов рекорд в броя на заразените с COVID-19 за седмица

Светът стигна нов връх в броя на инфектираните с Коронавирус през изтеклата седмица с над 935 000 случая приблизително на денонощие от 22 до 28 декември. Това сочат калкулации на Франс прес въз основа на публични данни, съобщи организацията.

Това са най-високите индикатори от началото на пандемията в края на 2019 година, демонстрират систематизирани сведения, изпращани всеки ден от санитарните управляващи на страните. Голяма част от най-леките или асимптоматични случаи остават неоткрити макар засиленото тестване в доста страни, където прочее то се базира на разнообразни политики.

С 6 550 000 случая, регистрирани от 22 до 28 този месец, или 935 863 приблизително на денонощие, вирусът циркулира в този момент с невиждана скорост, очевидно надхвърляща предходния връх, доближат сред 23 и 29 април (817 000 случая дневно).

Заразяванията, отразени в данните, се повишават в международен мащаб от средата на октомври - нарастнали са с 37 на 100 през последните седем дни спрямо миналата седмица. Това вероятно се дължи на комбиниране сред загубата на имунитет и значително повишената инфекциозност на разновидността Омикрон, реши през вчерашния ден СЗО.

За момента избухливо повишеният брой на случаите не е съпроводен с световно повишен брой на умрелите заболели, който спада към този момент три седмици в световен мащаб. През последните седем дни на ден бе съобщавано за към 6450 нови жертви на ковид - най-нисък индикатор от края на октомври 2020 година В разгара на пандемията, сред 20 и 26 януари 2021 година, на ден бяха регистрирани по 14 800 жертви на вируса.

Повечето нови инфектирани са в Европа - над 3,5 милиона през последните седем дни, или над 510 000 приблизително на ден. Това равнище също е невиждано - по време на предходните талази районът в никакъв случай не доближаваше повече от 300 000 нови случая на денонощие.

За две години, откогато е открит вирусът, публично в света са открити повече от 282 милиона инфектирани с COVID-19 и над 5,4 милиона умряли от заболяването. Ако се вземе поради спомагателната смъртност, непосредствено или индиректно обвързвана с COVID-19, броят на смъртните случаи може да се усили двойно или тройно, допуска СЗО.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР