Светът сериозно подценява количеството топлина, поглъщано от нашите океани през

...
Светът сериозно подценява количеството топлина, поглъщано от нашите океани през
Коментари Харесай

Океаните поглъщат много повече топлина, отколкото се очаква

Светът съществено подценява количеството топлота, поглъщано от нашите океани през последните 25 години, настояват откриватели в списание Nature, представени от БиБиСи.

Тяхно изследване демонстрира, че моретата са абсорбирали 60% повече, в сравнение с се е считало преди , а това значи, че Земята е доста по-чувствителна към излъчванията на изкопаеми горива, в сравнение с са очаквали.

Това може да затрудни доста битката с световното стопляне в безвредни равнища през този век. Според последна оценка на Международна държавна експертна група по изменение на климата - IPCC, международните океани са поели над 90% от непотребната топлота, уловена от парникови газове .

Новото изследване твърди, че всяка година, през последните 25 години, сме освободили 150 пъти повече сила за електричество в международен мащаб в океаните - 60% повече от предходни калкулации.

Това е огромен проблем и учените основават своите прогнози, какъв брой Земята се затопля, като прибавят цялата непотребна топлота , която се получава от известното количество парникови газове, предавани от човешката активност.

Това ново пресмятане демонстрира, че доста повече топлота отива в океаните, само че значи и че доста повече топлота, в сравнение с си помислихме, е генерирана от парниковите газове, които сме освободили. Следователно, множеството топлота от същото количество газ значи, че Земята е по-чувствителна към въглероден двуокис - CO2.

 Големият бариерен риф е застрашен от всеобщо избеляване на корали всеки 2 години
Големият бариерен риф е застрашен от всеобщо избеляване на корали всеки 2 години

Подобно събитие подписва смъртната присъда за най-голямото естествено знамение в света

Изследователите, участващи в изследването, считат, че новата констатация значи доста по-трудно поддържане на задачите за намаление на температурата , избрани от държавните управления в Парижкото съглашение .

Това ново изследване демонстрира, че в действителност ще бъде доста мъчно. " Това съществено ни безпокои ", разяснява водещият създател доктор Лауре Респланди от университета Принстън в Ню Джърси.

В отчета се показва, че за да се предотвратят температури, надвишаващи 2 градуса по С, въглеродните излъчвания от човешката активност би трябвало да бъдат понижени с 25% повече от хипотетичните.

Изследователите са създали прецизен способ за следене на температурата на океана посредством премерване на количеството О2 и въглероден диоксид във въздуха . Това им разрешава да мерят тъкмо температурите на океана в международен мащаб, датиращи от 1991 година, когато стават налични точните данни от световната мрежа от станции.

 Планирани 428 язовира повреждат трайно басейна на Амазонка
Планирани 428 язовира повреждат трайно басейна на Амазонка

140 към този момент са построени или са в развой на създаване

Ключовият детайл е фактът, че когато водите се затоплят, те отделят повече въглероден диоксид и О2 във въздуха. " Когато океаните се затоплят, количеството на тези газове, които океана може да задържи, понижава . Така че това, което мери е изгубеното от океаните и тогава можем да изчислим какъв брой доста стопляне е нужно, с цел да разбираем смяната в газовете ", добавя доктор Респланди.

" Топлината , съхранявана в океана, в последна сметка ще се освободи, в случай че стартираме да охлаждаме атмосферата , като понижаваме парниковия резултат. Фактът, че океаните задържат толкоз доста топлота, която може да се трансферира назад в атмосферата, ни оказва помощ да поддържаме повърхностната температура на Земята под избраната цел в бъдеще. Океанската циркулация, която управлява поглъщането/изпускането на топлота , работи с епохи, което значи, че океанската топлота ще бъде освободена за идните епохи ", изяснява Распланди.

 Консуматорите
Консуматорите " опоскват " бъдещето на хората и живота на планетата

Свръхексплоатация на естествените запаси от човечеството

" Авторите имат доста сериозен опит и доста солидна известност ... която заслужава доверие. Актуализираната прогноза е в действителност притеснителна във връзка с това какъв брой евентуално е обществото да може да реализира цели от 1,5 и 2 градуса, защото се измества долната граница на чувствителността на климата нагоре ", разяснява проф. Сибрен Дрийфаут от Националния океанографски център на Англия в Саутхемптън.

" Несигурността в оценката на измененията в наличието на топлинна сила в океана е към момента огромна , даже когато използваме този нов самостоятелен способ, който също има известна неустановеност. Заключението за евентуална по-висока климатична сензитивност и евентуално по-малко възможни въглеродни излъчвания, които да останат под 2 градуса, би трябвало да подтиква по-нататъшни проучвания ", разяснява Томас Фролишер от университета в Берн, Швейцария.

 Екстремни горещини в света до 2022 година
Екстремни горещини в света до 2022 година

Тази гореща фаза укрепва дългогодишните климатични промени

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР