Светът се променя с бързи темпове. Има прогнози, че едни

...
Светът се променя с бързи темпове. Има прогнози, че едни
Коментари Харесай

Малдивите скоро ще са под вода, без сняг на Килиманджаро?

Светът се трансформира с бързи темпове. Има прогнози, че едни от най-големите чудеса на света ще изчезнат, написа

Ето какво ни чака в бъдеще:

Белите дробове на света

Това са тропическите гори, които контролират световния климат и заради своето биологично многообразие имат голяма стойност за нас - хората. Сечта и изгарянето им поради развиването на отглеждането на животни и земеделието обаче заплашват все по-големи площи от скъпата екосистема. Поради изсичането на дърветата количествата дъжд там понижиха с една четвърт, площта неизбежно ще се трансформира в степ.

Дните на Големия бариерен риф са преброени

400 типа корали, 500 типа риби и над 4000 мекотели, както и морски костенурки живеят в Големия бариерен риф край Австралия. С повишението на температурата в международен мащаб с 1,5 градуса, най-големият коралов риф в света може да почине до 2100-та година. При по-високите температури на водата коралите отблъскват водораслите, без които не могат да оцелеят. Половината от рифа към този момент е изгубена.

Раят на земята е заплашен

Галапагоските острови край крайбрежията на Еквадор са част от международното естествено завещание. Там се е развила неповторима флора и фауна, в това число великански костенурки, пингвини и игуани. Но потоците от туристи, инвазивните типове, пластмасовите боклуци в морето, прекомереният лов на риба, кражбата на животни и нефтеният разлив от края на 2019-а година заплашват този естествен парадайс.

Топящи се ледници и купища отпадък на Хималаите

През 1980-а година Райнхолд Меснер прави първото независимо нанагорнище на връх Еверест без спомагателен О2. Най-високата планина в света в този момент е изцяло комерсиализирана и е покорена над 10 000 пъти. Всяка година от ден на ден алпинисти желаят да стигнат до върха и оставят от ден на ден отпадъци. Глетчерите в Хималаите са застрашени и от световното стопляне.

Паркът "Джошуа " ще остане без едноименното дърво

"Дървото на Джошуа " в едноименния народен парк на Съединени американски щати може да изчезне до 2100-а година, тъй като там става все по-горещо. Пустинното растение оцелява единствено в композиция с други типове. Нарастващата суша поврежда разсада и на по-високите, по-хладни места има все по-малко пеперуди, които опрашват цветята. Сега там порастват повече треви, което усилва риска от пожар.

Без сняг на Килиманджаро?

Угасналият вулкан Кибо в планината Килиманджаро е най-високият връх в Африка и е знак на Танзания - изключително ледената шапка с височина 5895 метра. Между 1912-а и 2009-а Кибо е изгубил към 85 % от леденото си покритие. Изследователите подозират, че топенето на снежната шапка е обвързвано с световното стопляне.

Мачу Пикчу - жертва на туристите

Една от най-популярните туристически дестинации в Южна Америка е античният град Мачу Пикчу в перуанските Анди. Но над 1,5 милиона туристи годишно заплашват античния обект. ЮНЕСКО предлага по-малко гости, защото тежестта на стъпките им заплашва целостта на античните постройки. Ето за какво от години там са в действие по-строги правила за достъп.

Малдивите скоро ще са под вода?

Бързо към Малдивите, до момента в който още ги има. Самолетите - транспортното средство, което оказва най-негативно въздействие на климата, отделят най-високите излъчвания въглероден двуокис и те загряват земята. Резултатът: морското ниво се повишава все по-бързо и по-бързо, в този момент до 3,7 см годишно. Малдивите са приблизително единствено на 1,5 метра над морското ниво, за тях всеки сантиметър е от голяма важност.

Край на идиличното езеро Никарагуа

В бъдеще тук биха могли да се движат контейнеровози вместо лодки. Защото маршрутът на канала Никарагуа, който би трябвало да свързва Карибско море с Тихия океан, минава през средата на езерото Никарагуа. Десетки хиляди хора би трябвало да бъдат преместени. Еколозите се опасяват от рискове за цялата екосистема на езерото и за снабдяването на популацията с питейна вода.

Мъртво море умира

Мъртво море е най-дълбоката налична точка на Земята: 420 метра под морското ниво. То е известно със своите лечебни свойства от хилядолетия. Но неповторимото солено езеро постепенно изсъхва. Добивът на питейна вода от вливането на Йордан от страна на Израел и Йордания води до спад в равнището на север с към един метър годишно. Канал към Червено море би оказал помощ, само че това решение има освен последователи.

Паркът "Джошуа " ще остане без едноименното дърво
"Дървото на Джошуа " в едноименния народен парк на Съединени американски щати може да изчезне до 2100-а година, тъй като там става все по-горещо. Пустинното растение оцелява единствено в композиция с други типове. Нарастващата суша поврежда разсада и на по-високите, по-хладни места има все по-малко пеперуди, които опрашват цветята. Сега там порастват повече треви, което усилва риска от пожар.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР