Светът се нуждае от тестова площадка за изкуствения интелект, за

...
Светът се нуждае от тестова площадка за изкуствения интелект, за
Коментари Харесай

Има кандидат за световен полигон на AI тестове


Светът се нуждае от тестова площадка за изкуствения разсъдък, с цел да предотврати проблеми от етичен темперамент (снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро една от най-ярките фигури в изкуствения разсъдък – Сам Алтман, създателят на OpenAI, стартира концепцията за основаване на тестова площадка в Обединените арабски емирства за формулиране на правила за потребление на нови разработки в тази област. Много бързо неговото предложение получи поддръжка от локалните управляващи.

В отговор на етичните въпроси, които генеративният AI повдига, Сам Алтман предлага създаване на самобитна „ пясъчна кутия ” в ОАЕ, опитът от която при потребление на нов изкуствен интелект да се употребява за формулиране на правила, когато технологията се популяризира в други страни.

Според обява на Блумбърг, с лансирането на тази концепция Сам Алтман се пробва да притегли средства от арабски вложители за няколко от неговите начинания за развиване на бизнеса на OpenAI, огласени през последните месеци.
още по темата
Министърът по изкуствен интелект, цифрова стопанска система и приложения за отдалечена работа Омар Ал Олама акцентира в изявление за Блумбърг, че ОАЕ е сериозен състезател в региона на AI, за което свидетелстват и желанията на Алтман.

Що се отнася до потреблението на ОАЕ като тестова площадка за създаване на регулаторни ограничавания върху потреблението на AI, министърът сподели следното: „ Това е опция, която аз персонално съм заинтригуван да осъществявам и ние ще се стремим към нея ”.

Коментирайки неотдавнашните претенции на Съединени американски щати към емиратската компания G42 да понижи наличието си в Китай, Ал Олама назова ОАЕ „ доста мощен сътрудник на Съединените щати ”. Според него, цялата софтуерна инфраструктура на ОАЕ по един или различен метод е обвързвана с американски компании и това няма да се промени в обозримо бъдеще.

Но съдействието със Съединените щати не значи, че ОАЕ няма да могат да работят с китайски компании. Властите на тази близкоизточна страна не биха желали да се откажат от взаимоотношението с един от сътрудниците, с цел да запазят благоразположението на другия.

Междувременно Омар Ал Олама изясни, че от 2021 година ОАЕ е съумяла да притегли в страната доста експерти по изкуствен интелект. Към септември предходната година в страната са работели към 120 хиляди AI експерти, до момента в който единствено две години по-рано броят им не надвишаваше 30 хиляди.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР