Светът на финансите се събира днес в Париж с нови

...
Светът на финансите се събира днес в Париж с нови
Коментари Харесай

Светът на финансите се събира в Париж с нови ангажименти преди срещата на върха за климата

Светът на финансите се събира през днешния ден в Париж с нови задължения и хрумвания за по-успешни дейности преди утрешната среща на върха за климата, отдадена на финансирането на битката с световното стопляне, съобщи Франс прес.

Парижкото съглашение от 2015 година насърчи доста страни, градове, финансови институции и компании да се активизират, въпреки че остава още доста да се направи, с цел да стане " по-зелена " международната стопанска система.

Нуждите от финансиране на устойчиви инфраструктури се пресмятат на 90 трилиона $ до 2030 година, съгласно самодейността Нова стопанска система за климата (New Climate Economy). Ако те бъдат ръководени вярно, това ще способства с 5 % повече, в сравнение с всичко, което ще бъде направено по този начин или другояче.

Целта е да се насърчат публични организации като банки за развиване или страни, както и частни - застрахователи, банки, фондове - да преориентират капиталите си към понижаване на парникови излъчвания и адаптиране на южните страни към климатичните промени.
" След COP21 преосмислихме метода, по който действаме за климата с нов проект за деяние ", съобщи основната изпълнителна директорка на Световната банка Кристалина Георгиева при откриването на днешната интернационална конференция на международния финансов хайлайф в Париж.
Световната банка желае 28 % от финансирането й да бъдат насочени към климата през 2020 година по отношение на 22 % сега, до момента в който при Европейската капиталова банка (ЕИБ) този % е 25 на 100.

Международен финансов клуб за развиване (IDFC), сплотяващ 23 банки за развиване, е финансирал през 2016 година зелени планове на стойност 173 милиарда $ или с 30 милиарда повече спрямо 2015 година, което се равнява на към 20 % от уговорките на клуба.
Обмислят се и способи за по-доброто съчетаване на публични и частни финансирания, по-специално в разрастващите се страни, където частният бранш самичък мъчно финансира заради рисковете от политическа и регламентарна неустойчивост.

Днес 50 от най-големите международни компании, измежду които Адидас (Adidas), Алианц (Allianz), Диаджео (Diageo), Ейч енд Ем (H&M), Филипс (Philips), Юниливър (Unilever), Върдижин (Virgin) и други, разгласиха декларация, призоваваща за по-амбициозни дейности в отбрана на климата.
Те упорстват разрастващите се страни да одобряват съответни и дълготрайни ограничения, като прекъсване на дотациите за изкопаеми горива до 2025 година и изясненост за финансовите опасности, свързани с климата.

Изтъквайки уговорките си да понижат своите излъчвания, над 90 френски предприятия настояха през днешния ден за основаване на механизми за цени на въглеродните излъчвания, " свързани между тях в главните стопански райони " в света.

Нараства и натискът за задължаване на фирмите да разгласяват какви опасности съществуват за тяхната активност заради световното стопляне. За тази бистрота упорстват рейтинговите организации и вложителите.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР