Светът може да премине критичния праг от 1,5°C за глобалното

...
Светът може да премине критичния праг от 1,5°C за глобалното
Коментари Харесай

ООН: Седем години ни делят от преминаването на критичните 1,5°C

Светът може да премине сериозния предел от 1,5°C за световното стопляне след седем години, до момента в който излъчванията на CO2 от изкопаеми горива не престават да се усилват, предизвестиха учени. Те приканиха страните, участващи в договарянията на COP28, да подхващат " незабавни дейности " против замърсяването с въглища, петрол и газ.

На срещата на върха на Организация на обединените нации по въпросите на климата в Дубай се обрисуват бойни линии за бъдещето на изкопаемите горива, като огромните замърсители се пробват да отхвърлят апелите за съглашение за последователно унищожаване на въглеродно интензивната сила, която е причина за множеството парникови газове, породени от индивида.

Според интернационален консорциум от учени в региона на климата в годишната оценка на Глобалния въглероден план замърсяването с CO2 от изкопаеми горива е повишено с 1,1 % през предходната година, като излъчванията са се нараснали внезапно в Китай и Индия - в този момент първият и третият максимален замърсител в света.

Според оценките на специалистите има 50 % възможност стоплянето да надвиши задачата на Парижкото съглашение от 1,5 °C за няколко години до 2030 година, макар че означават несигурността към стоплянето от парникови газове, които не са CO2.

" Това става все по-належащо ", съобщи пред кореспонденти водещият създател Пиер Фридлингщайн от Института за световни системи към Университета в Ексетър.

" Времето от в този момент до 1,5 °C се съкратява доста, тъй че с цел да запазим шанса си да останем под 1,5 °C или доста покрай 1,5 °C, би трябвало да действаме в този момент. "

Знаковото Парижко съглашение от 2015 година планува страните да се ангажират да лимитират повишението на температурата доста под 2°С по отношение на прединдустриалната епоха и за предпочитане до 1,5°С.

Оттогава по-амбициозната цел от 1, 5 °C придобива по-голяма необходимост, защото се появяват доказателства, че стоплянето над тази стойност може да провокира рискови и необратими сериозни точки.

За да се съблюдава тази граница, съгласно научната група на Организация на обединените нации за климата IPCC излъчванията на CO2 би трябвало да бъдат понижени на половина през това десетилетие.

Това се трансформира във все по-трудна задача, тъй като излъчванията не престават да се усилват, откри Глобалният план за въглеродните излъчвания.

Глен Питърс, старши откривател в Центъра за интернационалните проучвания на климата CICERO, съобщи, че излъчванията на въглероден диоксид сега са с 6% по-високи, в сравнение с при подписването на Парижкото съглашение от страните.

" Нещата вървят в неверна посока ", сподели той.

Това се случва макар обещаващия растеж на възобновимата сила - основен въпрос на договарянията за климата в Дубай, където повече от 100 страни подписаха апел за утрояване на потенциала на възобновимите източници през това десетилетие.

" Слънчевата и вятърната сила, електрическите транспортни средства, батериите - всички те се развиват бързо, което е отлично. Но това е единствено половината от историята ", сподели той.

" Другата половина е намаляването на излъчванията от изкопаеми горива. А ние просто не вършим задоволително. "

Изследването откри, че на изкопаемите горива се падат 36,8 милиарда тона от общо 40,9 милиарда тона CO2, които се чака да бъдат изхвърлени тази година.

Няколко огромни замърсители означиха спад на излъчванията на CO2 през тази година - в това число трипроцентно понижение в Съединените щати и 7,4% спад в Европейския съюз.

Но в Китай, на който се падат съвсем една трета от международните излъчвания, се чака 4% растеж на излъчванията на CO2 от изкопаеми горива през тази година, сочи проучването, като нарастването е при въглищата, петрола и газа, защото страната продължава да се възвръща от рестриктивните мерки, наложени от Ковид-19.

Същевременно нарастването на излъчванията на CO2 в Индия с повече от 8% значи, че страната към този момент е изпреварила Европейски Съюз като третият максимален емитент на изкопаеми горива, настояват учените.

Както в Индия, по този начин и в Китай възходящото търсене на електрическа енергия изпреварва забележителното внедряване на възобновими енергийни източници, сподели Питърс.

Емисиите от авиацията са се нараснали с 28% тази година, до момента в който тя се възвръща от ниските равнища от времето на пандемията.

Изследването е оповестено в списанието Earth System Science Data.

Земята към този момент се е затоплила с към 1,2 °C, което докара до жестоки горещини, горски пожари, наводнения и стихии.

Тази година температурите се покачиха до най-високите в историята, а Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации заяви, че през октомври 2023 година към този момент са били с към 1, 4 °C по-високи от прединдустриалния интервал.

Надхвърлянето на 1, 5°C за една година обаче няма да наруши Парижкото съглашение, което се мери за десетилетия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР