Светът е оцелял, защото се е смял - това мото

...
Светът е оцелял, защото се е смял - това мото
Коментари Харесай

Празник на смеха подготвят самодейците от читалище „Будителите 2017” в Габрово

„ Светът е оживял, тъй като се е смял ” - това мото превежда габровци в сериозни моменти. Знаем аргументите, поради които последните години бяха сложни за любителското изкуство. При някои сформира се стигна до колапс. С опциите на Програмата за възобновяване и развиване на организациите в региона на любителското творчество на Национален фонд „ Култура ”, художествените сформира и школите по изкуства на Народно читалище „ Будителите 2017 ” се връщат не просто в репетиционните зали, а на сцената, с огромен план, чието осъществяване стартира. А габровският комизъм е наследството, към което самодейци и читалищни дейци се обръщат с необятна усмивка и не престават напред.

Проектът с мото, крилатата фраза на Радой Ралин:„ Светът е оживял, тъй като се е смял ”, планува посредством разнообразни креативен подходи и разнородни всъщност креативен и културни изяви, да утвърди хумора, който за жителите на Габрово е движеща мощ. Да разкрие хумора в песните, танците и обичаите на предците и в това време да показа актуалното хумористично творчество.

Габрово има славата на „ столица на хумора “ и дава сцена на хумористичното изкуство. И този път общината ще даде територия на смеха и иронията в любителското творчество в неговото разнообразие и цялост. Проектът планува провеждането на концерт-спектакъл на читалищните сформира в най-малко 4 градски квартала и дребни обитаеми места. Какъв по-добър късмет за поощряване на общуването и доближаване на артистите с тяхната аудитория! Но и за разпространение активността на читалищните форми и привличането на нови участници в тях.

Не по-маловажна задача, която преследва читалищната общественост в тази ситуация, е привличане интереса на публиката към постройката, предоставена неотдавна на читалището и към откритото пространство пред нея. Бившето учебно заведение „ Николай Палаузов ” последователно изпълва с шум и звуци опустелите до скоро класни стаи и в този момент пред вратите им застават възпитаници в друга възраст, подготвени да усвоят нови познания и умения и да развият гении. Събитията, инициирани от читалището от края на предходната година, последователно трансформират тази точка от някогашния Шести сектор в различна сцена за изява. Мястото е част от историческия център на града, обвързван със занаятчийските и просветителни обичаи на популацията и самодейността на НЧ „ Будителите 2017 ” ще помогне за превръщането му в креативен квартал и нов център на културния живот. Провеждането на концерт-спектакъл „ Смехът е оживял тъй като се е смял ” в двора на читалището ще се стреми към формата Празник на смеха, придружен от анекдот - маратон и открита сцена за сладкодумни разказвачи на истории.

Освен това планът подкрепя одобряването на модерни форми в изкуствата и залага на начинания, които показват различни форми на любителското изкуство. Една от тях, Фестивалът на светлината, чието първо издание се състоя предишното лято, ще продължи да се организира, с цел да отговори на интереса на младежите, които са измежду целевата група в работата на читалището.

Проектът планува поддръжка за съставите и за ръководителите им за подсилване и възобновяване, в продължение на една година, общ концерт с участници на възраст от 9 до 65 години, разпространение новия дом на читалището и одобряването му като културен център навън, различно място за просвета, което притегля по-голяма общественост, като в същото време заобикаля скупчването на доста хора в затворени пространства и зали. Търси се резултата от привличане на публика, която всекидневно остава апатична към културни артикули. Концерт-спектакълът „ Светът е оживял, тъй като се е смял ” ще преследва интереса на младежите, които да бъдат привлечени посредством разнообразни форми в нетипична среда.

Предвижда се фрагмент от концерта да бъде показан на Националния събор на читалищата в град Бяла ‘2023 година Съборът се посещава от читалища в цялата страна и от представители на Министерството на културата. Така резултатът от плана ще бъде разпространяван на национално равнище и ще послужи за образец на другите.

Развитието на плана планува и народен Фестивал на хумористичната ария в двора на читалището, което би допълнило по превъзходен метод самобитния празник на смеха, заложен в концепцията на плана.

*Публикацията е по план „ Светът е оживял, тъй като се е смял ” по Програма за възобновяване и развиване на организациите в региона на любителското творчество на Национален фонд „ Култура ”
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР